Οι εναλλακτικές θεραπείες προσφέρονται για τέτοιες περιπτώσεις και υπόσχονται να ανεβάσουν το ηθικό μας. Με τη βοήθεια των ειδικών, σας παρουσιάζουμε όλους τους τρόπους.
Όταν έχουμε τις μαύρες μας…
Βαλσαμόχορτο  Ή υπερικό:
Είναι γνωστό εδώ και αιώνες για την ευεργετική δράση που έχει στη διάθεση και τον ψυχισμό μας.
Χρήση: Σε ένα ποτήρι βραστό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο, το αφήνουμε για 5-7΄, σουρώνουμε και πίνουμε.
! Επειδή είναι πολύ δραστικό, δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά ή άλλα φάρμακα.
Τζίνσενγκ: Βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει καλύτερα στο επαναλαμβανόμενο, μακροχρόνιο στρες, ενώ παράλληλα δρα και ως αντικαταθλιπτικό.
Χρήση: Μπορούμε να μασήσουμε κομματάκια ρίζας ή να τα σιγοβράσουμε (περίπου 3 γρ.) σε 2 ποτήρια νερό για 30΄.
! Δεν συστήνεται σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Γλυκύρριζα:
Θεωρείται ότι συμβάλλει στην ορμονική και νευρική εξισορρόπηση του οργανισμού.
Χρήση: Παρασκευάζουμε αφέψημα βράζοντας 1/2 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο σε 1 κούπα νερό για περίπου 10΄.
 ! Έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την πίεση, συνεπώς απαγορεύεται η χρήση της από υπερτασικούς.
Σαφράν (κρόκος Κοζάνης): Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της θλίψης και γι’ αυτό αποκαλείται «φυτό της χαράς».
Χρήση: Προσθέτουμε μικρές ποσότητες στα φαγητά μας. Εναλλακτικά, ρίχνουμε 5-6 σταγόνες βάμμα σαφράν σε ένα ποτήρι νερό και πίνουμε 3 φορές την ημέρα, πριν από κάθε γεύμα.
Μελισσόχορτο: Η δράση του είναι κατασταλτική.
Χρήση: Σε μια κούπα νερό βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου για 10΄ και σουρώνουμε.
Πασιφλόρα: Έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα σε περιπτώσεις ανησυχίας, μελαγχολίας και αϋπνίας.
Χρήση: Σε μια κούπα βραστό νερό, προσθέτουμε 1/2 κουταλιά πασιφλόρα, αφήνουμε για 5-7΄ και σουρώνουμε.
Tip: Πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για 3 εβδομάδες. Στη συνέχεια, κάνουμε διάλειμμα μίας εβδομάδας  και αν χρειαστεί συνεχίζουμε για άλλες 3 εβδομάδες.
Αγαπάμε τον εαυτό μας
Τρώμε υγιεινά. Και επιπλέον αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
Κάνουμε γυμναστική. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η σωματική άσκηση, και ειδικότερα το τζόγκινγκ, η γιόγκα και οι τεχνικές κίνησης, όπως το τάι τσι, προωθούν την έκκριση ορμονών που μας χαρίζουν ευεξία, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες.
Αγαπάμε τον ήλιο. Η ολιγόλεπτη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Αναζητάμε διεξόδους. Στην κοινωνική προσφορά, που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε ξανά την αυτοεκτίμησή μας.
Δεν απομονωνόμαστε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Επιπλέον, αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Τα αρώματα κατά της θλίψης

Τα αιθέρια έλαια του γιασεμιού, της λεβάντας, καθώς και αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των κιτροειδών (περγαμόντο, λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ), είναι ιδανικά όταν νιώθουμε μελαγχολία, νευρικότητα, στρες, ακόμη και φόβο. Όλα έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ενώ ειδικά η λεβάντα και το γιασεμί έχουν ηρεμιστική δράση.
!Τα κιτροειδή αιθέρια έλαια δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι είναι φωτοτοξικά και μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία (λεκέδες στο δέρμα), αν αμέσως μετά τη χρήση τους εκτεθούμε στον ήλιο. Εξαίρεση αποτελεί το περγαμόντο, το οποίο κυκλοφορεί στα φαρμακεία και χωρίς το συστατικό που δημιουργεί ευαισθησία.
 Χρήση Νο 1  Στον αρωματικό λύχνο ή σε ένα δοχείο με αχνιστό νερό ρίχνουμε συνολικά 6 σταγόνες από τα αγαπημένα μας αιθέρια έλαια και αφήνουμε να διαχυθούν στον χώρο τα αρώματά τους.
 Χρήση Νο 2  Γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό, προσθέτουμε συνολικά 10 σταγόνες αιθέριων ελαίων, αφού προηγουμένως τις έχουμε διαλύσει σε ένα κουταλάκι αμυγδαλέλαιο ή αλκοόλη (π.χ. κονιάκ), και κάνουμε αφρόλουτρο για 15-20΄. Εναλλακτικά, μπορούμε να γεμίσουμε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και να κάνουμε μόνο ποδόλουτρο.
 Χρήση Νο 3  Στην άκρη του μαξιλαριού ρίχνουμε
1-2 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας. Συνήθως συστήνεται η λεβάντα, ωστόσο αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερολί, το γιασεμί ή το σάνδαλο.
 Χρήση Νο 4  Σε 100 ml λαδιού βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο) ρίχνουμε 30 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα κάνουμε μασάζ με απαλές κυκλικές και ανοδικές κινήσεις.
Tip: Καλό είναι να μη συνδυάζουμε περισσότερα από 3 αιθέρια έλαια κάθε φορά, ώστε να μην μπερδεύονται οι οσμές τους.
Τροφές που νικούν τη μελαγχολία
* Λιναρόσπορος, λιπαρά ψάρια: Η ευεργετική τους δράση στη διάθεση οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, στα οποία αποδίδονται αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
* Ολικής άλεσης δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί: Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση) στον εγκέφαλο.
* Θαλασσινά, κόκκινο κρέας, συκώτι, πράσινα λαχανικά, καρύδια: Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες επιταχύνουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, γεγονός που δρα κατά της μελαγχολίας.
* Γαλακτοκομικά, πουλερικά, ξηροί καρποί: Περιέχουν τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης.
* Τροπικά φρούτα (μπανάνες, παπάγια, ακτινίδια, μάνγκο): Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ένζυμα και ιχνοστοιχεία και η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στις εγκεφαλικές λειτουργίες.
* Μαύρη σοκολάτα: Η κατανάλωσή της σε λογικές ποσότητες προσφέρει άμεση ευφορία. Περιέχει σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου,
ενώ είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη. 
Προσοχή Πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή κάποιας από τις προτεινόμενες θεραπείες, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό θεραπευτή. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά συστήνεται να αποφεύγουν τις θεραπείες αυτές, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr), την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences», και την κ. ΛΕΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ, διατροφολόγο-διαιτολόγο με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία.
ΠΗΓΗwww.vita.gr