Το παν είναι να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις να νιώθεις ευγνωμοσύνη και ευτυχισμένη. Δεσμεύσου πως όσο και να φουρτουνιάζουν όλα, όσο και αν μαυρίζει ο ουρανός μερικές μέρες, εσύ θα συνεχίζεις να πιστεύεις, να ελπίζεις να ονειρεύεσαι, να ευχαριστείς και να ευχαριστιέσαι. Και πάνω απ' όλα να χαμογελάς...
Νιώσε την ευγνωμοσύνη ακόμα και για μικρά πράγματα: Για τα μοσχομυριστά, φρεσκοσιδερωμένα σεντόνια που αγκαλιάζουν το σώμα σου, για τη ζεστή σοκολάτα που απολαμβάνεις με έναν άνθρωπο που αγαπάς, για τη δυνατότητα να περπατάς, να ακούς, να βλέπεις, να μυρίζεις, για όλα αυτά που σου δόθηκαν και εσύ όπως οι περισσότερες μας τα θεωρούμε δεδομένα, επειδή απλά τα απολαμβάνουμε κάθε μέρα...
Παρατήρησε
Αν ψάχνεις να βρεις το θετικό, το καλό, το ευχάριστο, το αισιόδοξο θα το βρεις. Αν συνεχώς ψάχνεις το λάθος, αυτό που δε λειτουργεί, αυτό που δεν έγινε όπως θα ήθελες, επίσης θα το βρεις...
Προσπάθησε να παρατηρείς και να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις και που έχεις καταφέρει. Όσο για εκείνα που δεν λειτουργούν, προσπάθησε να τα αλλάξεις, απαλλάξου από αυτά, και αν αυτό δεν είναι εφικτό υποβάθμισε την αρνητική επιρροή που μπορούν να έχουν πάνω σου.
Επικεντρώσου στο σήμερα
Οι ευγνώμονες άνθρωποι επικεντρώνονται στο τώρα. Το παρελθόν θα είναι πάντα η πιο προσωπική σου ανάμνηση, το προσωπικό σου ντουλάπι που μέσα θα περιλαμβάνει επιτυχίες, αποτυχίες, καλές και κακές στιγμές. Πρέπει να τελειώνεις όμως με το παρελθόν. Μην μένεις προσκολλημένη, σε έναν έρωτα που τελείωσε, σε μια ανέμελη εποχή που νοσταλγείς, ή σε μια αρνητική εμπειρία που σε στιγμάτισε. Ταυτόχρονα μην εναποθέτεις όλες τις ελπίδες σου στο μέλλον, μην αναβάλλεις την ευτυχία, και μην περιμένεις να νιώσεις ευγνωμοσύνη και ευτυχία όταν γίνει αυτό, ή όταν πετύχεις το άλλο.
Το μόνο χρονικό διάστημα που ορίζεις είναι το σήμερα, και πιο συγκεκριμένα το τώρα... Απευθύνσου στον εαυτό σου και αναγνώρισε όλα τα εξαιρετικά στοιχεία που σε απαρτίζουν, και όλα εκείνα που συμβαίνουν στη ζωή σου αυτή τη δεδομένη μέρα, και για τα οποία αξίζει να νιώθεις ευγνωμοσύνη.
Όπως αναφέρει και στο βιβλίο του «THANK YOU!; Gratitude: Formulas, Stories, and Insights», ο Rabbi Zelig Piskin προτείνει πως μπορεί να σε βοηθήσει να γράφεις κάθε μέρα, για όλα εκείνα που σου έδωσαν κουράγιο, για όλα εκείνα που σε κάνουν να πιστεύεις πως τα πράγματα μπορεί να πάνε και καλύτερα, για όλα εκείνα που σε εξέπληξαν ευχάριστα, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που σε ενέπνευσαν.
Άλλο η αυτοκριτική, άλλο το μαστίγωμα
Μεγαλώνοντας θα αναγνωρίζεις τα ελαττώματά σου όλο και περισσότερο, θα προσπαθείς να ζήσεις με αυτά και να τα περιορίσεις. Αν ανήκεις όμως στην κατηγορία των γυναικών που συνεχώς κατηγορούν τον εαυτό τους για οτιδήποτε δεν πάει καλά, που αυτομαστιγώνονται και αυτοβασανίζονται, τότε απλά έχεις μαζοχιστικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις, που πρέπει να τις καταπνίξεις.
Να είσαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σου.
Κριτής είπαμε, όχι βασανιστής...
Αντιστάσου στη μαζική κατάθλιψη, που κυριαρχεί.
Όρθωσε το ανάστημά σου, χαμογέλασε κυρίως από ευγνωμοσύνη...
Από την Ευτυχία Φράγκου
ΠΗΓΗ www.shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου