Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Φεύγω-γυρίζω!

Ποιοι μηχανισμοί  μας κάνουν να επιστρέφουμε στη σχέση που αφήσαμε, μολονότι συνειδητά δεν τη θέλουμε πια;

 Κάποιοι όταν είναι σε μια σχέση που δεν τους κάνει ευτυχισμένους, χωρίζουν μια κι έξω κόβοντας το δεσμό με το μαχαίρι. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που αφού αποτολμούν τον χωρισμό, μετά από μερικές μέρες ή μήνες γυρίζουν πίσω. Η ίδια κίνηση του φεύγω-γυρίζω,...
μπορεί να επαναλαμβάνεται ανάμεσα σε ζευγάρια που δεν περνάνε καλά μαζί, αρκετές φορές και για διαφορετικούς λόγους. Μήπως το κάνεις κι εσύ; Κι αν ναι πώς γίνεται να επιστρέφεις σε μια σχέση  τη στιγμή που συνειδητά έχεις καταλήξει ότι δεν θες;    
  • Φοβάσαι τη μοναξιά
Μπορεί να άφησες τον σύντροφό σου γιατί δεν ήσουν πια ερωτευμένη μαζί του η γιατί ένιωθες δυστυχισμένη κοντά του ή γιατί σου έλειψε η «ελευθερία» σου όμως η πραγματικότητα έρχεται να σε διαψεύσει. Κι αυτό γιατί όσο ζούσες κοντά του είχες ένα πρόγραμμα και μια συντροφιά κι ας υπήρχε ανάμεσά σας συναισθηματική μοναξιά. Τώρα όμως μπαίνει στη ζωή σου και η φυσική μοναξιά που σημαίνει: Διαμέρισμα σιωπηλό, κρεβάτι άδειο, τηλέφωνο βουβό ενώ οι φίλοι που στην αρχή υπήρξαν παρηγορητικοί στη συνέχεια απορροφήθηκαν από τα δικά τους!  Βέβαια έχεις την ελευθερία σου αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν ξέρεις τι να κάνεις τον εαυτό σου! Μια δύσκολη κατάσταση που πολλοί δεν έχουν την δύναμη να αντέξουν με αποτέλεσμα  να επιστρέφουν μετανιωμένοι.  
  • Αναπολείς τη βολή σου
Ο σύντροφος που εγκατέλειψες σου έδινε μια αίσθηση σιγουριάς, πλεονέκτημα που δεν βρίσκεις συχνά στις σχέσεις. Μπορεί να βαριέσαι κοντά του αλλά  φεύγοντας  χάνεις τη βολή σου και αναρωτιέσαι αν θα μπορέσεις να ξαναβρείς άνθρωπο που να είναι πάντα τόσο κοντά σου στα δύσκολα!  Έτσι, σηκώνεις το τηλέφωνο και επικοινωνείς μαζί του βρίσκοντας μια αξιοπρεπή δικαιολογία για την ξαφνική σου κίνηση που οδηγεί στην επανασύνδεση.

Συγχέεις τον πόνο με  τον έρωτα Όσοι δεν αντέχουν τον πόνο  θα πρέπει να το σκεφτούν πριν πάρουν την απόφαση να χωρίσουν γιατί ακόμα αν είναι αυτοί που φεύγουν, θα πονέσουν. Το θέμα είναι πως  οι περισσότεροι σκέφτονται πώς για να πονούν, πρέπει να είναι ακόμα ερωτευμένοι με  αυτόν που άφησαν, οπότε επιστρέφουν κοντά του! Η επόμενη κίνηση όμως είναι να φύγουν ξανά αργότερα, αφού πρώτα χορτάσουν σιγουριά και  επιβεβαίωση.
  • Έχασες αγαπημένες συνήθειες
Αποφασίζεις να χωρίσεις και φεύγεις αλλά γρήγορα συνειδητοποιείς πως μακριά από τη ζωή που έκανες, έχεις χάσει και κάποιες συνήθειες που σε γέμιζαν πληρότητα και ευτυχία. Όπως τα τραπέζια που ετοιμάζατε κάθε Σάββατο βράδυ παρέα με φίλους, οι ταινίες τα βράδια ή οι κυριακάτικες εξορμήσεις στην εξοχή. «Κι αν δεν τύχει να  ξαναζήσω τόσο ωραίες συντροφικές στιγμές;», σκέφτεσαι. Να ένας ακόμα λόγος για να γυρίσεις σε μια σχέση που μπορεί να είσαι «μερικώς ερωτευμένος».
  • Νιώθεις συμπόνια
Ο σύντροφος που κάποτε αγαπούσες δείχνει να πονάει φοβερά όταν τον εγκαταλείπεις. Κι αυτό κάνει κι εσένα να πονάς. Ο πόνος όμως που νιώθεις από συμπόνια σε μπερδεύει και σε κάνει να σκέπτεσαι πως αφού πονάς, μάλλον αγαπάς! Κάπου εκεί γυρίζεις πίσω αγνοώντας πως στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει έναν σύντροφο που να μένει κοντά του από οίκτο. Βέβαια βαθιά μέσα σου μπορεί και να φοβάσαι μήπως μείνεις μόνη!
  • Ο πρώην στέκεται στα πόδια του
Το να δει τον άνθρωπο που άφησε να ξαναστέκεται στα πόδια του έτοιμος για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής συνήθως πανικοβάλει αυτόν που έφυγε από κοντά του είτε επειδή ο ίδιος δεν έχει προχωρήσει είτε από εγωισμό κ.λπ. Αυτή είναι και η στιγμή που για να διατηρήσει τη σιγουριά του, προτιμά να γυρίσει με την επίφαση του ανανεωμένου έρωτα!
                                                                 
  • Δεν βρίσκεις κάτι καλύτερο
Όταν  τελειώνεις μια σχέση που σου είναι πλέον αδιάφορη, η σκέψη σου είναι στην επόμενη που θα έρθει να γεμίσει τη ζωή σου. Αν όμως αυτό αργεί να γίνει για οποιονδήποτε λόγο, είναι σχεδόν σίγουρο πως από ένα σημείο και μετά θα επιστρέψεις στη σιγουριά.
  • Νιώθεις τύψεις
Ειδικά οι γυναίκες λυγίζουν ευκολότερα ιδιαίτερα αν έχει τύχει να απιστήσουν κιόλας τον σύντροφό τους πριν τον χωρίσουν. Οι τύψεις όμως είναι κακός σύμβουλος αφού φέρνουν ανισορροπία και σε σένα και στη σχέση.    
  • Σου τάζει... λαγούς με πετραχήλια
Τον εγκαταλείπεις και εκείνος για να σε κάνει να γυρίσεις, σου υπόσχεται πως θα αλλάξει, και πως θα γίνει ό,τι θέλεις και πως θα διορθώσει τα σφάλματα του. Τον πιστεύεις γιατί έχεις την ανάγκη να το κάνεις, αλλά η αλλαγή που σου έχει εγγυηθεί δεν κρατάει πάνω από ένα με δυο μήνες...Έτσι, είσαι για μια ακόμα φορά με τις βαλίτσες στο χέρι!
  • Σε εκβιάζει συναισθηματικά
Όταν  ένα ζευγάρι χωρίζει, αυτός που εγκαταλείπεται τυχαίνει συχνά να αντιδρά υπερβολικά, με αποτέλεσμα όποιος φεύγει να αναρωτιέται μήπως «κάνει καμιά τρέλα». Έτσι, κάποια στιγμή υποκύπτει στην πίεση και επιστρέφει υποκύπτοντας στο συναισθηματικό εκβιασμό.  
  • Γυρίζεις «για το παιδί»
Σε περίπτωση που υπάρχει παιδί, τα πράγματα περιπλέκονται. Αν το ζευγάρι δεν τα βρίσκει ούτως ή άλλως, το παιδί δεν δένει τον γάμο, αντίθετα τον  διαλύει. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο σύντροφος που δεν θέλει να μείνει μόνος, επικαλείται το παιδί για να φέρει πίσω αυτόν που έφυγε. «Το παιδί έχει πυρετό», «το παιδί δεν τα πάει καλά στο σχολείο γιατί έχει πρόβλημα που έφυγες» κ.ο.κ. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, οι επιστροφές επαναλαμβάνονται πολλές φορές, χωρίς όμως στο τέλος να αποτρέψουν τη διάλυση της σχέσης.  
Το φαινόμενο reactance 
Υπάρχουν άνθρωποι  που εκτιμούν πρόσωπα και πράγματα όταν τα χάνουν,  ενώ όσο τα είχαν πλάι τους, δεν τα υπολόγιζαν καθόλου. Το φαινόμενο αυτό κάποιοι αμερικανοί κοινωνικοί ψυχολόγοι το ονομάζουν reactance (αντιδραστικότητα).
Πρόκειται δηλαδή για μια συγκεκριμένη μορφή αντίδρασης σε κάποια απώλεια,  η οποία προσδίδει σε αυτό που χάθηκε  μεγαλύτερη αξία από όση του δίναμε όσο ήταν δικό μας. Έτσι λοιπόν ενώ με τον σύντροφό σου έχεις μια βαρετή τελειωμένη σχέση και η παρουσία του σου είναι αδιάφορη, με το που τον εγκαταλείπεις, σε πιάνει πανικός και πιστεύοντας πώς πρόκειται για έρωτα, επιστρέφεις κοντά του. 
Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι έκανα το σωστό;
Δεν μπορείς. Αν  γνωρίζεις τους  μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργείς,  θα πάρεις την απόφαση να χωρίσεις τη σωστή στιγμή, αφού έχεις ελέγξει όλες τις προοπτικές σου και όλα τα ενδεχόμενα όπως και την περίπτωση να μείνεις μόνη για ένα μεγάλο διάστημα μετά τον χωρισμό. Το αν αποφάσισες σωστά να χωρίσεις (ή να γυρίσεις σε περίπτωση που αποφασίσεις αυτό) θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ http://www.formamag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου