Το επιστημονικό περιοδικό New Scientist, επ' ευκαιρία της επετείου πενήντα ετών από την κυκλοφορία του πρώτου του τεύχους, θέλησε να χαρίσει στο αναγνωστικό του κοινό μια ματιά στο μέλλον.
Ισως η πιο ενδιαφέρουσα πρόβλεψη είναι ότι το 2056 δεν θα είμαστε πια μόνοι. Οχι στο μέλλον δεν θα κατανικηθεί η ανθρώπινη μοναξιά, ούτε θα έχουμε δεχθεί μέχρι τότε επισκέψεις από μικρά πράσινα ανθρωπάκια. Οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι βέβαιοι ότι το σύμπαν θα μας φαίνεται λιγότερο μοναχικός τόπος.
Ο Φρίμαν Ντάισον, του Ινστιτούτου Εξελιγμένων Σπουδών στο Πρίνστον, δεν απογοητεύεται από την αδυναμία μας να βρούμε, επί του παρόντος, τους συμπαντικούς μας συντρόφους. «Αυτό αποδεικνύει - λέει στο New Scientist - ότι η εξωγήινη ζωή είναι σπανιότερη από ό, τι νομίζαμε, όχι ότι δεν υπάρχει». Και βέβαια εφόσον βρούμε τις πρώτες αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινων, η μια ανακάλυψη θα διαδέχεται την επόμενη με μεγάλη ταχύτητα» αφού «θα γνωρίζουμε τι ακριβώς γυρεύουμε».
Ο Πολ Ντέιβις, φυσικός στο Arizona State University, πιστεύει ότι δεν είναι ανάγκη να ψάξουμε πολύ μακριά. «Μπορεί να υπάρχουν εξωγήινοι κυριολεκτικώς κάτω από τη μύτη μας. Οι περισσότερες μορφές ζωής είναι απλά μικρόβια. Προφανώς σήμερα μελετώντας ένα μικρόβιο δεν μπορείς να πεις αν προήλθε από το Διάστημα ή δημιουργήθηκε στη Γη. Η έρευνα για τέτοιους «γήινους εξωγήινους» μόλις άρχισε. Αν, λοιπόν, βρίσκονται ήδη εδώ, θα τους ανακαλύψουμε».
Οι αλλαγές στη ζωή όπως την ξέρουμε, θα είναι εντυπωσιακές. Εκτροφεία - για να είμαστε ακριβείς, μεγάλα εργαστήρια- θα δημιουργούν ανθρώπινα όργανα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά.
Ο Μπρους Λαν, γενετιστής του πανεπιστημίου του Σικάγο, υποστηρίζει ότι σε πενήντα χρόνια δεν θα υπάρχει καμιά ανάγκη λήψης μοσχευμάτων από «πτωματικούς δότες», από νεκρούς. Αντιθέτως, τα όργανα για τις μεταμοσχεύσεις θα αναπτύσσονται μέσα σε ζώα, όπως λόγου χάρη, σε χοίρους. «Οταν ένας ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση κάποιου οργάνου - ας πούμε ότι χρειάζεται νέο νεφρό- ο χειρουργός θα έρχεται σε επαφή με κάποια εταιρεία του τομέα δημιουργίας ανταλλακτικών οργάνων, θα του δίνει το ανοσοβιολογικό προφίλ του αρρώστου και θα περιμένει να πάρει το ιστοσυμβατό όργανο που χρειάζεται. Το μόνο που μάλλον δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε είναι εγκέφαλο».
Επίσης, το 2056 θα μπορούμε με τα κατάλληλα φάρμακα να προκαλούμε την ανάπλαση κάποιου άκρου ή οργάνου. «Οι εξελίξεις στον καρδιολογικό τομέα, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναγέννηση της καρδιάς, είναι τόσο κοντά, που δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε. Σε πέντε ή δέκα χρόνια θα μπορούμε να πυροδοτούμε την αναγέννηση δακτύλων και, μερικά χρόνια αργότερα, ολόκληρων των άκρων», εξηγεί η Ελεν Εμπερ Κατζ, του Ινστιτούτου Ουάϊσταρ της Φιλαδέλφειας. «Νομίζω ότι μέσα σε πενήντα χρόνια θα είναι δυνατή η κατά βούληση αναδημιουργία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος».
Επίσης, εξελίξεις στη φυσική, την αστρονομία και την αστροφυσική θα ρίξουν φως στην προέλευση της ζωής, του σύμπαντος και όλων των όντων όπου γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Ενώ η επιστήμη θα λύει τα μυστήρια του σύμπαντος, εμείς θα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στην ανοικοδόμηση αποικιών στο Διάστημα. Οπως υπογραμμίζει ο Ρίτσαρντ Γκοτ, αστροφυσικός του πανεπιστημίου Πρίνστον «η δημιουργία μιας αυτοσυντηρούμενης αποικίας στον Αρη θα μας αποτελέσει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια από τις επερχόμενες καταστροφές».
Τέλος, ο Ντάνιελ Πόλι, διευθυντής του Κέντρου ιχθυοκαλλιεργειών του πανεπιστημίου της Μπρίτις Κολόμπια πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια θα διαθέτουμε συσκευή η οποία θα μας επιτρέπει να κατανοούμε τις σκέψεις των ζώων.
Οι αιωνόβιοι θα σφύζουν από ζωή
Θα εξακολουθήσουν, άραγε, να υπάρχουν παιδιά του σωλήνα; Μάλλον ναι, αν και η αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών της ανθρώπινης σεξουαλικότητας θα μεταβάλλει το σεξ, όπως έκανε το αντισυλληπτικό χάπι.
Ο Καρλ Ντζερασί του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που συνέβαλε στην παρασκευή του χαπιού, προβλέπει ότι οι γυναίκες θα είναι γόνιμες επί, τουλάχιστον, μία δεκαετία περισσότερο, αποθηκεύοντας σε κατάψυξη ιστό από τις ωοθήκες ή ωάρια.
Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα αυξηθούν εντυπωσιακά οι γνώσεις μας όσον αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση και υγεία. Αυτό τονίζει η Μπέβερλι Γουίπλ, γενική γραμματέας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Σεξουαλικής Υγείας. Αλλωστε η σεξουαλική υγεία ήδη αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ανθρώπων του κόσμου. «Η σεξουαλική βία και η κακοποίηση θα πάψουν να υπάρχουν, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε σεξουαλική παιδεία, ενώ οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες θα ανήκουν στο παρελθόν».
Το μόνο απογοητευτικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι -όπως τουλάχιστον προβλέπουν οι ερευνητές- δεν θα βρεθεί το ελιξίριο της μακροζωίας. Ωστόσο, η κατανόηση των κυτταρικών λειτουργικών και κυρίως των μηχανισμών της φθοράς και του θανάτου σε κυτταρικό πάντα επίπεδο θα μας επιτρέψουν να ζούμε, όχι μόνο πολλά, αλλά και καλά χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που θα κλείνουν τα εκατό, θα εξακολουθούν να σφύζουν από ενέργεια και να συμμετέχουν στην παραγωγή, ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα με τους εξηντάρηδες.
ΠΗΓΗ www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου