1. Σηκωνόμαστε νωρίς από το κρεβάτι
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Emotion», οι άνθρωποι που ξυπνούν γύρω στις 7 π.μ. έχουν περισσότερα αποθέματα ενέργειας και είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση (σε ποσοστό 25%) κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με εκείνους που δεν συνηθίζουν να σηκώνονται πριν τις 10 π.μ. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι ξεκινούν νωρίς τη μέρα τους κάνουν πιο ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να νιώθουν φρέσκοι και δραστήριοι. Αν δεν είστε πρωινοί τύποι, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μερικά «κολπάκια» που θα σας βοηθήσουν να αποχωριστείτε την αγκαλιά του Μορφέα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε το ξυπνητήρι μακριά από το κρεβάτι σας, ώστε να πρέπει να σηκωθείτε για να το κλείσετε ή να ανάψετε τα φώτα του υπνοδωματίου. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, να κάνετε ένα ντους ή να βγείτε έξω για έναν σύντομο περίπατο.
2. Ξεκινάμε τη μέρα με σεξ
Είναι γνωστό ότι οι συχνές ερωτικές επαφές κρατούν μακριά τον γιατρό. Το σεξ, μεταξύ άλλων, ωφελεί την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τις βαθιές αναπνοές, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, δυναμώνει τα οστά και τους μυς, δίνει ώθηση στον μεταβολισμό και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Όμως, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες στο σώμα μας, επιδρά θετικά και στην πνευματική και ψυχική μας υγεία. Η σεξουαλική επαφή προκαλεί την παραγωγή κορτιζόλης και ενδορφινών, ορμόνες που απογειώνουν τη διάθεση και την ενέργειά μας. Η κορτιζόλη μάς κάνει δραστήριους, ενώ
οι ενδορφίνες τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας γεμίζουν με ευχάριστα συναισθήματα.
3. Πίνουμε ένα καφεδάκι, για να... ξυπνήσουμε
Ένας αρωματικός ελληνικός καφές ή ένας παγωμένος τώρα το καλοκαίρι θα «ξυπνήσουν» το νευρικό μας σύστημα, λόγω της καφεΐνης που περιέχουν. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που αναλογεί σε 2 φλιτζανάκια ελληνικού ή 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ) συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη δρα σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, μπλοκάροντας την πνευματική κόπωση.
4. Γευματίζουμε ανά τακτά διαστήματα
Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μάς κάνουν να αισθανόμαστε κουρασμένοι και να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε τακτικά γεύματα ανά 3-4 ώρες. Αν πρόκειται για μικρά σνακ, συστήνεται να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Τέτοια είναι τα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, ό,τι περιέχει ψωμί ή δημητριακά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Αν πρόκειται για γεύματα, το ιδανικό είναι να γίνεται ένας συνδυασμός από άπαχες πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και μια μικρή ποσότητα καλών λιπαρών. Για παράδειγμα, για πρωινό μπορούμε να φάμε ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα γαλοπούλας και 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, καθώς και μια μπανάνα, ενώ για μεσημεριανό μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και σος που να έχει ως βάση της το ελαιόλαδο και καστανό ρύζι ή 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Πρόκειται για έναν ισορροπημένο συνδυασμό, που εφοδιάζει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια, συμβάλλει στο χτίσιμο και την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας, ενώ μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για αρκετά μεγάλο διάστημα.
5. Βγαίνουμε στον ήλιο
Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D προκαλεί μυϊκή αδυναμία και χαμηλή οστική πυκνότητα, ενώ έχει συνδεθεί με την εμφάνιση χρόνιας κόπωσης. Οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε τα 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D που κατά μέσο όρο χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά. Εκτιμάται ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη των γυναικών είναι μόλις 144-276 IU. Επειδή το σώμα μας συνθέτει τη βιταμίνη D σε ποσοστό 90% από την έκθεση στον ήλιο, οι ελλείψεις είναι πιο συχνές τον χειμώνα (η ακτινοβολία είναι ασθενέστερη και επιπλέον περνάμε περισσότερη ώρα σε εσωτερικούς χώρους), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Δεδομένου ότι η διατροφή λειτουργεί επικουρικά, συστήνεται να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός), συκώτι, θαλασσινά (π.χ. στρείδια), γαλακτοκομικά και αυγά. Εφόσον κριθεί σκόπιμο από τον γιατρό, λαμβάνονται και ειδικά συμπληρώματα.
6. Φοράμε τα αθλητικά μας
Η γυμναστική, καθώς και οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, είναι μια καλή ευκαιρία για να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Ωστόσο, συχνά βαριόμαστε στην ιδέα της γυμναστικής και εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να πειστούμε ότι αξίζει τον κόπο. Ένα ισχυρό κίνητρο είναι να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι μετά τη γυμναστική αισθανόμαστε ανάλαφροι και δραστήριοι. Προκειμένου να μειώσουμε την κούραση κατά τη διάρκεια της άσκησης, καλό είναι να γυμναζόμαστε καθημερινά την ίδια ώρα. Σύμφωνα με μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ποδηλάτες, το συνεπές πρόγραμμα προπόνησης βελτιώνει την απόδοσή μας και μας κάνει πιο ανθεκτικούς, με αποτέλεσμα να αργούμε να νιώσουμε εξάντληση. Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η άσκηση το πρωί αυξάνει περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα την ενέργειά μας.
7. Εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη της κίνησης
Τι κοινό μπορεί να έχουν το αυτοκίνητό μας, ο άνετος καναπές του σπιτιού μας και η καρέκλα στο γραφείο μας; «Ρουφούν» ύπουλα την ενέργειά μας. Το καθισιό εμποδίζει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να φτάσει στα ζωτικά μας όργανα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε εξάντληση. Συνιστάται, λοιπόν, κάθε 20΄ ή 30΄ να σηκωνόμαστε από τη θέση μας.
8. Ακούμε τη μελωδία της ευτυχίας
Μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας συγκινήσει, να μας χαλαρώσει, να μας ανεβάσει ψυχολογικά… Οι ειδικοί είναι απόλυτοι: Η μουσική δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή μας. Το πρωί, καθ’ οδόν για τη δουλειά, όταν μαγειρεύουμε, όταν κάνουμε γυμναστική, λίγο πριν κοιμηθούμε, είναι ό,τι πρέπει για να ταξιδέψουμε σε «μουσικά μονοπάτια».
9. Κρατάμε μακριά τους μεμψίμοιρους
Μερικοί άνθρωποι κλέβουν από την ενέργειά μας δίχως να το καταλάβουμε. Την περασμένη εβδομάδα ήταν ένας συνάδελφος που μόλις είχε χωρίσει και ζητούσε τη συμβουλή μας. Προχθές ήταν ένας γείτονας, ο οποίος, κάθε φορά που μας βρίσκει εύκαιρους, μας διηγείται μια προσωπική δραματική ιστορία. Το να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των άλλων δεν κοστίζει μόνο σε χρόνο, αλλά και σε διάθεση. Οι ειδικοί συστήνουν να περιορίζουμε την επαφή με ανθρώπους που παραπονιούνται διαρκώς για όλους και για όλα.
ΠΗΓΗ www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου