Η μουσική μειώνει το στρες, επιβεβαιώνει νέα επιστημονική έρευνα.
Με ποιους τρόπους όμως μπορεί να.
επιτευχθεί αυτό; Πως, δηλαδή, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες;
Η σύγχρονη κοινωνία μαστίζεται από το στρες. Λόγω των πολλών υποχρεώσεων μας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, η διαπίστωση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο είναι η ανακάλυψη ότι το συνεχιζόμενο στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του συστήματος αντιμετώπισης του στρες. Με τη σειρά τους αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε παθήσεις, όπως η υψηλή πίεση αίματος, το έλκος στομάχου και η κατάθλιψη. Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι πρέπει καθημερινά όλοι μας να δίνουμε αγώνα κατά του στρες.
Μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του, η οποία κερδίζει σε δημοφιλία, είναι η μουσική θεραπεία. Η χρήση της μουσικής στην βελτίωση της υγείας είναι καλά επιβεβαιωμένη. Πως όμως το να ακούμε μουσική μας χαλαρώνει στην πραγματικότητα; Η ερώτηση αυτή είναι ο πυρήνας πρόσφατης έρευνας του Kenichi Itao από το πανεπιστήμιο Juntendo στη Ιαπωνία. Για τη διεξαγωγή της ο Itao και οι συνεργάτες του βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες και ανέπτυξαν μια νέα πειραματική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτής οι συμμετέχοντες έφτασαν στο εργαστήριο, κάθισαν και συμπλήρωσαν ένα μικρό τεστ. Στη συνέχεια βρέθηκαν για πέντε λεπτά σε συνθήκες απόλυτης σιωπής, άκουσαν για τρία λεπτά μουσική και μετά σιωπή και πάλι για επιπλέον πέντε λεπτά
Οι συμμετέχοντες άκουσαν τα εξής τρία μουσικά κομμάτια.
1. Κλασική μουσική (“Pachelbel’s Canon” από την Orchestre de chambre Jean- François Paillard)2. Θεραπευτική μουσική (“Harukanaru Kage” από την Yumi Nanatsutani, που είναι μια νέα εκτέλεση του τραγουδιού “(They Long to Be) Close to You” των Carpenters)
3. Ιαπωνική ποπ μουσική (J-Pop) (“Exile Pride — Konna Sekai wo Ai suru tame” από τους Exile)
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες ήταν συνδεδεμένοι με έναν αισθητήρα καρδιακού ρυθμού, έναν αισθητήρα ροής αίματος, ενώ καταγραφόταν όλη την ώρα η θερμοκρασία του σώματος τους. Σκοπός αυτών ήταν η εκτίμηση των επιπέδων του στρες τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το άκουσμα των μουσικών κομματιών. Οι ερευνητές θέλησαν να ενσωματώσουν τα παραπάνω στο πειραμα τους, επειδή αποκαλύπτουν πληροφορίες για την ένταση, τη διέγερση και τα επίπεδα στρες των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές επιστράτευσαν 12 γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών. Τις γυναίκες αυτές τις χώρισαν σε ομάδες, δηλαδή αυτές που ήταν 20 ετών, 30 ετών και 40 ετών. Το πείραμα επαναλήφθηκε τρεις φορές (μια για τη κλασσική μουσική, μια για τη μουσική θεραπείας και μια για τη ιαπωνική ποπ) για τον κάθε συμμετέχοντα.
Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;
Μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού
Για να εκτιμηθεί η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, οι συμμετέχοντες είχαν στο στήθος τους έναν αισθητήρα καρδιακού ρυθμού, ο οποίος κατέγραφε την αναλογία του καρδιακού ρυθμού χαμηλής συχνότητας σε σχέση με αυτόν της υψηλής συχνότητας (LF / HF). Όταν η αναλογία είναι μικρότερη, φανερώνει χαμηλότερη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, και κατά συνέπεια χαμηλότερα επίπεδα στρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, οι LF / HF των συμμετεχόντων μειώθηκαν σημαντικά κατά την ακρόαση της μουσικής σε σύγκριση με πριν και μετά το άκουσμα των τραγουδιών. Με άλλα λόγια, ήταν πιο χαλαροί όταν έπαιζε η μουσική. Συγκεκριμένα, η αναλογία LF / HF των συμμετεχόντων μειώθηκε σημαντικά όταν άκουγαν κλασική και θεραπευτική μουσική σε σύγκριση με τις μετρήσεις μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης τους. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι όταν ακούμε μουσική και κυρίως κλασικά και θεραπευτικά κομμάτια, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα καταστέλλεται, ενώ το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αυξάνεται, δείχνοντας χαλάρωση.Όγκος ροής αίματος
Οι ερευνητές μέτρησαν τον όγκο ροής του αίματος τοποθετώντας έναν αισθητήρα στο δάκτυλο των συμμετεχόντων και καταγράφοντας τα σχετικά επίπεδα πριν και κατά τη διάρκεια της μουσικής. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο όγκος ροής αίματος των ακροατών αυξανόταν όταν άκουγαν κλασσική μουσική, επιδεικνύοντας ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν αντίθετο από το αντίστοιχο που καταγράφηκε στην ιαπωνική ποπ και τη θεραπευτική μουσική, όπου δεν υπήρξε κάποιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα.Θερμοκρασία σώματος
Οι ερευνητές συνέκριναν τη διαφορά στη θερμοκρασία σώματος των συμμετεχόντων πριν ακούσουν τα μουσικά κομμάτια και μετά το άκουσμα τους. Κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία του σώματος των συμμετεχόντων αυξήθηκε όταν άκουγαν κλασσική και θεραπευτική μουσική, αποδεικνύοντας ότι υπήρξε μεγαλύτερη χαλάρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ήταν ιδιαίτερα έντονη στους συμμετέχοντες που είχαν πρώτα ακούσει θεραπευτική μουσική.Συνδυαστικά, τα παραπάνω αποτελέσματα απέδειξαν ότι η μουσική καταπραΰνει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Όπως είπε κάποτε ο ποιητής και συγγραφέας Berthold Auerbach: «Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινής ζωής». Παρότι πιθανότατα δεν είχε κάποια επιστημονική έρευνα στο μυαλό του, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης υποστηρίζουν το συναίσθημά του.
Πηγή: psychologytoday.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου