Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Όταν η ψυχή αντιδρά, πονάει το σώμα

pain
Οι χρόνιοι πόνοι και η σωματοποίησή τους.

Πολλές φορές υποφέρουμε από πόνους (κεφαλαλγίες, πόνοι...
στην κοιλιακή χώρα κ.α.) χωρίς να υπάρχουν σωματικά αίτια για την εμφάνισή τους. Μετά από πολλών ειδών εξετάσεις, οι γιατροί μας βεβαιώνουν ότι σωματικά είμαστε καλά, όμως οι πόνοι παραμένουν δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας.
Όλο και περισσότερο τελευταία ακούμε για σωματικές διαταραχές που προκαλούνται από άγχος και ένταση (δερματικά προβλήματα, δύσπνοια κ.α.). όμως οι χρόνιοι πόνοι δεν είναι φαινόμενο που καταγράφηκε πρόσφατα, καθώς ακόμα και ο Φρόυντ είχε μιλήσει για σωματικές καταστάσεις οι οποίες οφείλονταν σε ψυχολογικά αίτια.
Το σώμα μας είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. 
 Πολλές φορές, λοιπόν, όταν για διάφορους λόγους δε μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, όταν μας βασανίζουν ψυχικές συγκρούσεις που δε μπορούμε να χειριστούμε (πολλές φορές δε βρίσκονται καν στο συνειδητό επίπεδο), το άγχος και η ένταση που προκαλούν στο άτομο εκφράζεται βίαια μέσα από το σώμα. Αυτό αν και προκαλεί συμπτώματα, ουσιαστικά επαναφέρει για λίγο την ψυχική ισορροπία.
Πολλές φορές είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το αίτιο του υπαρκτού μας πόνου- γιατί όντως πονάμε- είναι ψυχικό. Αρκεί όμως να σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι σώμα /ψυχή αλλά μια ψυχοσωματική οντότητα από μόνος του. Άρα, γιατί να μη συνδέεται η ψυχική με τη σωματική μας ισορροπία;
Οι ασθενείς με σωματόμορφες διαταραχές (ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζονται με τη μορφή σωματικών διαταραχών), ωφελούνται από την ψυχοθεραπεία. Εφόσον η βάση των πόνων είναι ψυχική, σε αυτό το επίπεδο πρέπει να αναζητηθεί η λύση.
Η ψυχοθεραπεία βοηθά να αναδυθούν αυτές οι συγκρούσεις και να επιλυθούν, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να εκφράζονται μέσω του σώματος.

Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Νέλλη Θεοδοσίου (info@theodosiounelly.gr)  18 ΜΑΙΟΥ 2012
 ΠΗΓΗ www.jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου