Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΗΤΑΝ ΝΙΣΙ







Το Φάληρο
Ο όρμος του Φαλήρου απέχει 11 χλμ από την Αθήνα. Βρίσκεται...
κοντά στον Πειραιά ανάμεσα στην Πειραϊκή χερσόνησο δυτικά και την ακτή του Παλαιού Φαλήρου ανατολικά. Εδώ καταλήγουν οι περιοχές της Καστέλλας, του Νέου Φαλήρου, της Καλλιθέας, της Αμφιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.
Στην αρχαιότητα, μέχρι τον 5ο αιώνα πΧ ο Πειραιάς ήταν νησί και η θάλασσα κάλυπτε μεγάλο μέρος προς το εσωτερικό. Ένα τμήμα του σημερινού Νέου Φαλήρου και του Πειραιά ήταν τέλμα. Ονομαζόταν Αλίπεδον.
Στη δυτική ακτή του σημερινού Παλαιού Φαλήρου υπήρχε ο αρχαίος δήμος Φάληρον. Το λιμάνι του ήταν το μοναδικό της Αθήνας σ’ αυτή την πλευρά του Σαρωνικού κόλπου μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείται ο Πειραιάς τον 5ο αιώνα πΧ. Ο δρόμος που συνέδεε το αρχαίο Φάληρον με την Αθήνα υπήρχε μέχρι να κατασκευαστεί η λεωφόρος Συγγρού και προστατευόταν από το Φαληρικόν Τείχος.
Από το Φάληρο καταγόταν ο Δημήτριος ο Φαληρεύς, σπουδαίος πολιτικός, ρήτορας και περιπατητικός φιλόσοφος (345 – 280 πΧ). Κυβέρνησε με ικανότητα την Αθήνα από το 317 ώς το 307 και οι Αθηναίοι έστησαν πολλούς ανδριάντες προς τιμήν του. Αλλά έπεσε σε δυσμένεια και κατέφυγε στην Αίγυπτο, όπου ο Πτολεμαίος Α΄ του ανέθεσε την ίδρυση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Το λιμάνι του Φαλήρου χρησιμοποιήθηκε μέχρι την Επανάσταση του 1821 με διάφορες ονομασίες. Τη μεσαιωνική εποχή ονομαζόταν Παλιό Λιμάνι (Πόρτο Βέκκιο) και Λιμάνι των Τριών Πύργων και τη νεώτερη εποχή λιμάνι του Ξηροτάγαρου από το όνομα του ιδιοκτήτη της περιοχής, ή του Αγίου Γεωργίου από ένα εκκλησάκι σε ύψωμα.
Το Νέο Φάληρο, κοντά στον Πειραιά, ήταν στα χρόνια του μεσοπολέμου το κοσμοπολίτικο προάστιο της Αθήνας. Σήμερα επίκεντρο είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου «Γ.Καραϊσκάκης» και το κλειστό στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» στην παραλιακή ζώνη, στο οποίο γίνονται επίσης εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.  Δίπλα του βρίσκεται μία από τις καλύτερα οργανωμένες μαρίνες της Αττικής με θέσεις για 250 σκάφη αναψυχής.
Το Παλιό Φάληρο ήταν ένα από τα ωραιότερα προάστια της Αθήνας με πέτρινα σπίτια και αρχοντικά. Σήμερα, αν και πυκνοκατοικημένο, διατηρεί την γοητεία του με εστιατόρια,ταβέρνες και καφετέριες στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Υπάρχει μεγάλη οργανωμένη παραλία για κολύμπι. Επίσης, μαρίνα για σκάφη αναψυχής. Η μαρίνα του Φλοίσβου, όπως ονομάζεται, ανακατασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Επίσης, αυξήθηκε η χωρητικότητά της και έχει πλέον θέσεις για 303 σκάφη.
ΠΗΓΗ greekvoyager.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου