Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ 
Όταν ένας άνθρωπος προσεγγίζει τα ζητήματα της πνευματικότητας συνήθως ακολουθεί την οδό του φιλοσοφικού στοχασμού. Ενδιαφέρεται να μάθει για άλλα επίπεδα, ανώτερα σώματα, θεολογικά και φιλοσοφικά συστήματα, σχολές, διδασκαλίες, παραδόσεις, μετενσάρκωση και άλλα. Κάνει μια, μελέτη όλων αυτών των θεμάτων (στην καλύτερη των περιπτώσεων, διότι οι περισσότεροι δεν κάνουν ούτε καν αυτό - απλώς ονειροπολούν). Για κάποιους όμως η πνευματικότητα, ο εσωτερισμός, δεν είναι θεωρητική κατάρτιση αλλά εφαρμογή. Εξάσκηση, προπόνηση, προκειμένου να αλλάξουν τον εαυτό τους. Εκεί η θεωρία παίζει μικρό μόνο ρόλο.
Η δεύτερη αυτή κατηγορία «αναζητητών», δεν απασχολείται τόσο με όλα αυτά τα βαθυστόχαστα φιλοσοφικά ερωτήματα, ούτε δίνει το μεγαλύτερο βάρος σε διδασκαλίες εσωτερισμού (αν και θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους αν αντιμετωπιστούν με το σωστό πνεύμα, από ανθρώπους με την ανάλογη ιδιοσυγκρασία), αλλά σαν τους αθλητές προβληματίζονται κυρίως για το ποιο πρόγραμμα προπόνησης θα ακολουθήσουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η εκμάθηση θεολογικών συστημάτων, ή το πόσα είναι τα ανώτερα επίπεδα, αλλά για παράδειγμα να αποκτήσουν την ικανότητα να ελέγχουν τον θυμό τους και άλλα παρόμοια.Καθώς η ζωή προχωράει φέρνει στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα, αποκαλύπτοντας έτσι ορισμένες δικές μας αδυναμίες. Το πρόγραμμα των πρακτικών μας εφαρμογών καθορίζεται με αυτόν τον τρόπο. Η ζωή είναι ο «προπονητής» μας, που μας υποδεικνύει τις απαιτούμενες ασκήσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε στον εαυτό μας. Όμως η σειρά που θα ακολουθήσουμε και η χρονική διάρκεια των προσπαθειών μας , το χρονοδιάγραμμα, θα μάς το καθορίσει η καθημερινότητά μας. Κατά την διάρκεια της ζωής μας θα έρθουν στην επιφάνεια όλα όσα χρειάζεται να αλλάξουμε. Το πρόγραμμα των εφαρμογών της ζωής μας θα εκτυλιχθεί με την σωστή σειρά. Κάθε τι στην ώρα του.Η καθημερινότητά μας δεν είναι κάτι το τυχαίο. Ακολουθεί ένα σοφό πρόγραμμα και μας θέτει αντιμέτωπους με δοκιμασίες, που έχουν ως απώτερο στόχο την εξέλιξή μας. Οι δοκιμασίες αυτές (είτε δυσκολίες, είτε ευχάριστα καθήκοντα, είτε διάφορα περιστατικά που απαιτούν μια αντιμετώπιση από εμάς) έχουν μια εγγενή συνοχή και μια βαθύτερη σχέση με τον εαυτό μας. Είναι η ζωή μας εξ΄άλλου και είναι φυσικό να σχετίζεται με μάς τους ίδιους, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και με τα βαθύτερα στρώματα του είναι μας.
Ένα πρόβλημα δεν πρέπει να το ξεφορτωνόμαστε γιατί έτσι χάνουμε μια ευκαιρία. Πρέπει να το χρησιμοποιούμε σαν δάσκαλο και σαν προπονητή, για να πληροφορηθούμε τι μας λείπει σαν χαρακτήρες και τι πρέπει να κάνουμε για να το αποκτήσουμε.
Κάποτε διαπιστώνουμε την ύπαρξη μέσα μας ενός ελαττώματος. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε πρέπει η ζωή να μας δώσει ένα κίνητρο. Δηλαδή το ελάττωμα αυτό πρέπει να μας είναι ενοχλητικό, να διαταράσσει την καθημερινότητά μας, να μας κάνει δυστυχισμένους. Αν είναι κάτι που το εντοπίσαμε μεν μέσα μας, ή κάποιος ίσως μας το υπέδειξε, αλλά δεν πρόκειται για κάτι που μας βασανίζει, τότε, ακόμα και αν παραδεχόμαστε την ύπαρξή του δεν έχουμε σοβαρό λόγο να το αποβάλλουμε. Αφού και με αυτό η ζωή μας κυλάει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Την στιγμή που πρέπει να ασχοληθούμε με μια αδυναμία μας κάνοντας τις ανάλογες αλλαγές στην ζωή μας, την αντιλαμβανόμαστε από τον βαθμό της ενόχλησης που αυτή η αδυναμία μας προξενεί και όταν επίσης κάποια περίσταση της ζωής μας απαιτεί πιεστικά την εξάλειψη αυτού του ελαττώματος. Μόνο τότε έχουμε ισχυρό κίνητρο για δράση. Αγοράζουμε π.χ. καινούργιο αυτοκίνητο μόνο όταν το παλιό, που τόσο το χρειαζόμαστε, χαλάει συνέχεια ώστε αποβαίνει πλέον για μας σοβαρό πρόβλημα. Διαφορετικά γιατί να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και να μπούμε στην πολυέξοδη διαδικασία αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου;
Όταν διασταυρωθούμε με ένα πρόβλημα, όχι κατ’ ανάγκη δυσάρεστο, μπορεί κάλλιστα να είναι ένα ευχάριστο καθήκον που απαιτεί όμως από εμάς κάποιες δεξιότητες, τότε έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να φέρουμε στην ζωή μας συγκεκριμένες αλλαγές. Αν τις επιχειρήσουμε από μόνοι μας όποτε εμείς νομίζουμε σωστό, ή όταν κάποιος άλλος μας το υποδείξει, δεν θα έχουμε τα πρέποντα αποτελέσματα γιατί απλούστατα θα μας λείπουν τα κίνητρα και η ωριμότητα.Θα ακούσετε πολλούς «δασκάλους» και καλοθελητές, να σας υποδεικνύουν τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όποτε θέλουν αυτοί, δίνοντάς σας διάφορα προγράμματα. Όμως ο μεγαλύτερος και σοφότερος δάσκαλος που είναι η ζωή, θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες την κατάλληλη στιγμή. Δείτε λοιπόν τι ζητάει από εσάς η ζωή και εργαστείτε πάνω σε αυτό.
Θα διαπιστώσετε επίσης ότι αυτή η νομοτέλεια διαπνέεται από μια βαθύτερη και ανώτερη σοφία. Από που προέρχεται; Ποιος ξέρει... Δεν χρειάζεται να απαντηθούν όλα μας τα ερωτήματα σε αυτή την ζωή. Ας μείνουμε και με μερικές απορίες, για να μην αποστερήσουμε το σύμπαν από το μυστήριό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου