Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα με μπύρα

Μελομακάρονα με μπύρα "διατάζει" η Ντίνα Νικολάου κι εμείς την εμπιστευόμαστε

Η μπύρα κάνει τα μελομακάρονα τόσο αφράτα και γευστικά που θα σας αρέσουν σίγουρα.
Υλικά   
2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
¾ φλιτζ. τσαγιού.
μπύρα
4 κουτ. σούπας κονιάκ
½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού σόδα, σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
1½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
3 φλιτζ. τσαγιού νερό
4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
τη φλούδα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι

 Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάω με τα χέρι μέχρι να λιώσει (όσο γίνεται) η ζάχαρη. Προσθέτω τη μπύρα, το κονιάκ, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το μίγμα του αλεύρου ανακατεύοντας με το χέρι μου μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Δεν πρέπει να ζυμωθεί πολύ η ζύμη. Απλά αναδεύω τα υλικά μέχρι να ενωθούν.
Πλάθω τα μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που θέλω.
Τα αραδιάζω στη λαμαρίνα και τα ψήνω στους 180°C για 30-35 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζω το σιρόπι.
Βάζω τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζω για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Μόλις βγάλω τη λαμαρίνα από το φούρνο και ρίχνω το σιρόπι ζεστό περιβρέχοντας τα μελομακάρονα. Τα αφήνω για 5 λεπτά και μετά τα γυρίσω για να σιροπιαστούν και από την άλλη μεριά.
Στολίζω τα μελομακάρονα στην πιατέλα και πασπαλίζω με τα καρύδια.

 ΠΗΓΗ http://www.eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου