1900 και ο Μαξ Πλανκ, Φυσικός, όχι από ανάγκη σταδιοδρομίας αλλά από βαθειά παρόρμηση για τη μελέτη του.
κόσμου, υποθέτει πως το φως εκπέμπεται από ένα μέλαν σώμα σε συγκεκριμένα ποσοστά ενέργειας, ανάλογα με τη συχνότητά του, και όχι συνεχόμενα. Αυτή του η υπόθεση αποδείχτηκε σωστή παρ’ όλο που ο ίδιος προχώρησε στα πειράματα μόνο και μόνο για ν’ αποδείξει πως αυτό είναι αδύνατον και πως η ενέργεια εκπέμπεται ενιαία από τα σώματα και όχι σε…κομματάκια. Αυτά τα «κομματάκια» τα ονόμασε Κβάντα (Quantums) και από τότε η Φυσική άλλαξε μορφή. Πολλά ανεξήγητα φαινόμενα εξηγήθηκαν, η Πυρηνική Φυσική θεμελιώθηκε, εφευρέθηκαν τα τρανζίστορ, τα λέιζερ, ερμηνεύτηκαν εσωτερικές διαδικασίες των άστρων… Η Ηλεκτρονική Επανάσταση απλά εξερράγη!
Ο τρόπος που βλέπαμε τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της επιστήμης δεν ήταν πια μετρήσιμος και εξηγήσιμος έτσι όπως είχαμε μάθει ή είχαμε την ανάγκη να είναι. Ανακαλύψαμε πως ένα σωματίδιο πχ ένα ηλεκτρόνιο δεν είναι μόνο σωματίδιο αλλά και κύμα και πως άλλες φορές λειτουργεί ως ύλη ενώ άλλες ως συχνότητα. Ανακαλύψαμε πως το σωματίδιο επιλέγει τον τρόπο που θα λειτουργήσει, αναλόγως αν το παρατηρούμε εμείς ή όχι. Θα λειτουργήσει είτε ως κύμα είτε ως ύλη. Κι αν η εντολή είναι να πάει από το Α σημείο στο Β τότε θα βρει διάφορους τρόπους να το κάνει αναλόγως αν το παρακολουθούμε και πως…
Κάπου εδώ αφήνουμε πίσω μας την επιστήμη της Φυσικής και της Κβαντομηχανικής γιατί ως ανθρώπινα όντα ανακαλύψαμε ότι αυτές οι κινήσεις των σωματιδίων μας αφορούν «προσωπικά»! Πώς όχι, αφού όλοι είμαστε φτιαγμένοι από μικροοργανισμούς, κύτταρα τα οποία αποτελούνται από μόρια, δηλαδή από πυρήνες και ηλεκτρόνια… Άρα ο τρόπος που παρατηρούμε τον εαυτό μας επηρεάζει… τον εαυτό μας!
Πείραμα
1: Γυρίζετε στο σπίτι μετά τη δουλειά. Είστε μόνοι, λείπουν όλοι. Φανταστείτε τον εαυτό σας και τις κινήσεις που κάνετε. Πως βγάζετε τα ρούχα, τα παπούτσια, πως τρώτε κλπ.
2.Γυρίζετε στο σπίτι από τη δουλειά. Εκεί είναι η μητέρα σας. Αρχίζει τη μουρμούρα για λογαριασμούς, για την αταξία ή το χάος που προκαλείτε… Φανταστείτε ξανά τον εαυτό σου και τις κινήσεις που κάνετε. Φανταστείτε πως τις κάνετε, πως βγάζετε ρούχα, παπούτσια κλπ
3.Γυρίζετε στο σπίτι μετά τη δουλειά. Η μητέρα σας είναι ακόμη εδώ, η οποία όμως έχει πιάσει συζήτηση με μία υπέροχη ύπαρξη! (άντρα ή γυναίκα αναλόγως τις προτιμήσεις σας). Η οποία υπέροχη ύπαρξη γυρίζει και σας κοιτάζει με ενδιαφέρον, χαμόγελο και… έρωτα; Φανταστείτε και τώρα τον εαυτό σας και τις κινήσεις που κάνετε… κάνετε; Κινήστε; Αναπνέετε;
4.Γυρίζετε στο σπίτι μετά τη δουλειά. Η μητέρα σας δεν είναι εκεί. Ποτέ δεν ήταν. Βλέπετε μπροστά σας την υπέροχη ύπαρξη… δικό σας!
Μπορεί οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας να έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρόνια μέσα μας; Δεν μπορούμε να το πούμε με ακρίβεια. Αναπόδεικτο είναι ακόμη το ότι τα ηλεκτρόνια ερωτεύονται και μάλιστα παθαίνουν κι εκείνα ερωτική απογοήτευση. Ανακαλύψαμε όμως ότι αυτό που μας συμβαίνει όταν μας παρατηρεί κάποιος μπορεί να μας συμβεί και όταν παρατηρούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Αναλόγως πως τον κοιτάζουμε και τι σκεφτόμαστε, ο εαυτός μας ανταποκρίνεται, είτε πρόκειται για το σώμα μας, είτε για τη σκέψη μας.
Σίγουρα η Κβαντική Φυσική έχει προχωρήσει πολύ κι έχει περάσει στην κατασκευή κβαντικών υπολογιστών, αλλά κι εμείς αλλάξαμε επίπεδο συνειδητότητας. Βρισκόμαστε ή τουλάχιστον προσπαθούμε, στο επίπεδο της Κβαντικής Συνειδητότητας. Παρατηρούμε το παρόν μας, το μέλλον μας, ακόμα και το παρελθόν μας. Επηρεάζουμε την υγεία μας, τις σχέσεις μας και τον κόσμο γύρω μας. Γινόμαστε συνδημιουργοί του κόσμου μας. Και αν θέλουμε στον κόσμο μας όλα να πηγαίνουν καλά, δεν έχουμε παρά να τον δούμε με τον ανάλογο τρόπο.
Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με τον Δρ Αϊνστάιν ο οποίος παρατηρούσε κι εκείνος με θαυμασμό τα παιχνίδια των κβάντων, πως
«Η φαντασία είναι πιο σπουδαία από τη γνώση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου