Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Γιατί πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε


forgiveness
Πως επηρεάζει αυτή η πράξη την ψυχική και σωματική υγεία μας. 
Είναι γνωστό πως η ψυχική μας ισορροπία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη σωματική μας υγεία και ευημερία. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και επίπονη ψυχολογική κατάσταση, όπως είναι μια προδοσία ή μια απογοήτευση, αυτή η ένταση διοχετεύεται και στο σώμα μας. Από έναν... «κόμπο» στο στομάχι, μέχρι την εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν είμαστε ψυχολογικά εξασθενημένοι, μειώνονται και οι αντοχές του οργανισμού μας).
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στη ζωή μας που καλούμαστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, να δώσουμε κάποιες δεύτερες ευκαιρίες ή να κλείσουμε οριστικά την πόρτα της ζωής μας σε πολύ κοντινά μας πρόσωπα. Είτε μιλούμε για φιλικές είτε για ερωτικές σχέσεις, σε όλες έχουμε επενδύσει συναισθηματικά και μια απογοήτευση ή προδοσία είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Το πόσο εύκολη και ουσιαστική είναι για κάποιον η πράξη της συγχώρεσης, εξαρτάται από την προσωπικότητα του αλλά και από τις συνθήκες που βρέθηκε να αντιμετωπίζει. Επιπλέον, σημασία έχει το ιστορικό της σχέσης με κάποιο άτομο αλλά και άλλοι παράγοντες που ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
Η συγχώρεση πρωταρχικά προβλέπει πως κάποιος έχει πολύ καλή σχέση με τον εαυτό του και αισθάνεται αρκετά δυνατός ώστε να προσπεράσει μία κρίση. Επιπλέον, πρέπει αυτή η πράξη να είναι τόσο συναισθηματική όσο και συνειδητοποιημένη, καθώς πολλές φορές η συνεχής συγχώρεση σοβαρών λαθών ,εκλαμβάνεται από το άλλο άτομο ως αδιαφορία ή ελευθερία να διαπράξει κι άλλα λάθη, καθώς μπορεί να θεωρήσει το άτομο που συγχωρεί εκμεταλλεύσιμο.
Η ουσιαστική συγχώρεση σημαίνει ότι προσπερνώ όχι μόνο στα λόγια αλλά και ψυχολογικά μια κρίση. Αυτό, βέβαια, δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη και είναι μια δύσκολη διαδικασία με αρκετά εμπόδια. Όταν όμως, επιτευχθεί λειτουργεί λυτρωτικά για τον ψυχισμό μας γιατί απαλλασσόμαστε από το βάρος των κρυφών ενοχών, του θυμού και των μεγάλων ανασφαλειών. Συνεπώς, αισθανόμαστε καις σωματικά καλύτερα γιατί επανέρχεται η ισορροπία στον οργανισμό και η σημαντικότατη για την ευημερία μας αυτοεκτίμηση.
Συγχωρώ σημαίνει αφήνω πίσω μου, σημαίνει δεν κρατώ μέσα μου συναισθηματικά φορτισμένη τη θύμηση μιας προδοσίας, δεν τη κουβαλώ στη ψυχή μου πια, δεν την αφήνω να μου καταστρέφει τόσο την αυτοεικόνα, όσο και τη διαπροσωπική μου επικοινωνία.
ΠΗΓΗ http://www.jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου