Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η καρδούλα του σκύλου


  ζώα, υγεία
Το αγαπημένο μας ζωάκι μπορεί να έχει καρδιακά προβλήματα όπως και εμείς οι άνθρωποι. Πολύ συχνά επισκέπτονται το ιατρείο ζωάκια που είτε παρουσιάζουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα που έχει ανησυχήσει τους ιδιοκτήτες τους, είτε
.ανευρίσκεται κάποιο πρόβλημα τυχαία κατά την κλινική εξέταση.
Παρ' όλα αυτά η καρδιακή νόσος επηρεάζει τα ζωάκια λίγο διαφορετικά απ' ό,τι εμάς τους ανθρώπους. Ενώ οι άνθρωποι συχνότερα πάσχουν από στεφανιαία νόσο, οι σκύλοι πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια προοδευτική αδυναμία της καρδιάς να προωθήσει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Η καρδιά είναι η «μηχανή» του σώματος η οποία διανέμει οξυγόνο στους ιστούς και τα υπόλοιπα όργανά του.
Οταν η καρδιά αδυνατεί να κάνει το έργο της σωστά, τότε επηρεάζονται και άλλα όργανα του σώματος.
Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οδηγούν στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια; Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι καρδιακές παθήσεις είναι κυρίως επίκτητες και οφείλονται είτε σε φυσιολογική φθορά λόγω ηλικίας είτε (πιο σπάνια ) σε τραύμα ή μόλυνση.
Κάποιες φυλές σκύλων όμως έχουν προδιάθεση στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Αυτές είναι τα Boxer, τα King Charles Cavalier, τα Dachshund, τα Doberman Pinscher, οι μεγάλοι Δανοί, τα Rottweiler κ.ά.

Είδη παθήσεων

Οι συχνότερες καρδιακές παθήσεις στους σκύλους είναι:
●Η χρόνια βαλβιδική ανεπάρκεια, όπου συμβαίνει όταν υπάρχει δομική βλάβη στις βαλβίδες οι οποίες δεν κλείνουν καλά και επιστρέφει αίμα. Στη βαλβιδική ανεπάρκεια ακούγεται και ο χαρακτηριστικός ήχος φυσήματος κατά την ακρόαση.
●Μυοκαρδιοπάθεια, διατατική ή υπερτροφική (λέπτυνση ή παχυνση του μυοκαρδίου).
●Αρρυθμίες, όταν υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς που καθορίζει το πώς χτυπάει η καρδιά.
●Περικαρδιακή νόσος, που συμβαίνει όταν το περικάρδιο που περιβάλλει την καρδιά γεμίζει με υγρό, το οποίο εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της.
Πώς όμως μπορεί ένας ιδιοκτήτης σκύλου να αντιληφθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να τον ανησυχήσουν, ώστε να βοηθήσουμε εγκαίρως το ζωάκι;

Συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα που οι ιδιοκτήτες παρατηρούν είναι ο βήχας, ο οποίος είναι συνηθέστερα βραδινός ή μετά από άσκηση, ακόμα και ήπιας έντασης. Ο βήχας αποτελεί σύμπτωμα και άλλων νοσημάτων. Αν ο βήχας δεν υποχωρήσει μετά από διάστημα μίας εβδομάδας ή εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στον κτηνίατρο.
Οι αλλαγές στην αναπνοή, όπως η ταχύπνοια, ακόμα και όταν το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ιδιοκτήτη. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δύσπνοια που συνοδεύεται με αλλαγή του χρώματος των βλεννογόνων (μπλε).
Η απροθυμία να παίξει, να κινηθεί και να πάει βόλτα είναι κάτι που παρατηρούν συχνά οι ιδιοκτήτες.
Οι λιποθυμικές κρίσεις είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα για το οποίο θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο.
Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις παρατηρείται οίδημα στην κοιλιά ή στα άκρα.
Αν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη συμβουλή του κτηνίατρου, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τα επόμενα διαγνωστικά βήματα.
Αρχικά θα πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογράφημα και στη συνέχεια απεικονιστικές, όπως ακτινογραφία θώρακος και υπέρηχος. Αφού διαπιστωθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, δίνεται και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά περίπτωση, η οποία συνήθως χορηγείται έφ' όρου ζωής. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ζώου και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Οσο πιο νωρίς εντοπίσουμε το πρόβλημα και το ελέγξουμε φαρμακευτικά τόσο το καλύτερο.
Επικουρικά μπορούμε να χορηγήσουμε ειδικές κλινικές δίαιτες οι οποίες έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, ώστε να βοηθήσουμε και με αυτόν τον τρόπο, εκτός από τα φάρμακα, να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Τα ζωάκια που έχουν κάποια καρδιακή νόσο καλό θα είναι να μην εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες ζέστης ή κρύου και οι βόλτες τους να είναι ήπιας έντασης και σχετικά μικρής διάρκειας.
Επειδή η καρδιακή νόσος έχει πολλές αιτίες, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά ώστε να το προλάβουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε προσεκτικά το ζώο μας, ώστε να καταφέρουμε να εντοπίσουμε τα συμπτώματα σύντομα και να τα αντιμετωπίσουμε.
*Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι)
• Οταν η Τες, το λαμπραντόρ της οικογένειας Τζέιμς Φόστερ (στο Ντόρσετ, Αγγλία), διαγνώστηκε με βαριά καρδιοπάθεια, οι δικοί του βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση: Πού θα βρίσκανε τις 7.500 λίρες στερλίνες για την επέμβαση, που ήταν απαραίτητη;
Κατέφυγαν στο διαδίκτυο και ζήτησαν βοήθεια. Αποτέλεσμα; Περίπου 400 -άγνωστοί τους, οι συντριπτικά περισσότεροι- άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή τους και, έτσι, μέσα σε 24 ώρες (!) συγκεντρώθηκε το ποσό.
Η επέμβαση θα γίνει και η Τες θα σωθεί!

 ΠΗΓΗ http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου