Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ



ΥΛΙΚΑ



Για την γαλοπούλα:
·      Γαλοπούλα (3 κιλά)
·      1 λεμόνι κομμένο στη μέση.

·      1 κρεμμύδι
·      2 κ.σ. βούτυρο ζωικό
·      Αλάτι

Για την γέμιση:
·  600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 φορά περασμένο (στήθος ή σπάλα)
·  1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·  5 κ.σ. ψιλοκομμένα συκωτάκια γαλοπούλας (εναλλακτικά μοσχαρίσιο)
·  10 κάστανα βρασμένα - καθαρισμένα
·  4 κ.σ. σταφίδα μαύρη μικρή
·  1 κύβο κότας MAGGI
·  4 κ.σ. κουκουνάρι
·  2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
·  1 κ.σ. ζάχαρη
·  3 κ.σ. ρόδι
·  200 γρ. ρύζι Καρολίνα
·  Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
·  Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ



  1. Βγάλτε την γαλοπούλα από το ψυγείο 2 ώρες πριν μπει στο φούρνο για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  2.  Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και σε αέρα. Περάστε με βούτυρο την γαλοπούλα και αλατοπιπερώστε. Βάλτε μέσα στην κοιλιά της το λεμόνι και το κρεμμύδι καθαρισμένο.
  3. Τοποθετήστε σε ένα ταψί με το στήθος προς τα επάνω και ψήστε για 30 λεπτά. Στη συνεχεία βγάλτε από τον φούρνο, αναποδογυρίστε τη γαλοπούλα και χαμηλώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C.
  4. Ψήστε για ακόμη μια ώρα και ελέγξτε το ψήσιμο με θερμόμετρο ή καρφώνοντας στο πιο βάθη σημείο του στήθους της ένα μαχαίρι. Αν τα υγρά της είναι ροζ θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο, διαφορετικά θα είναι έτοιμη.
  5. Αναποδογυρίστε ξανά με το στήθος προς τα επάνω και  ψήστε για ακόμη 15 λεπτά. Βγάλτε τη γαλοπούλα από το φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την κόψετε.
  6. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέστε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήστε το να κάψει και ρίξτε μέσα τον κιμά σε σβόλους. Μην ανακατεύετε συνέχεια για να μην κατεβάσει τα υγρά του.
  7. Όταν πάρει χρώμα ρίξτε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά και βάλτε 2 ποτήρια νερό.
  8. Χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και προσθέστε τις σταφίδες, τον κύβο κότας MAGGI, το κουκουνάρι, τη ζάχαρη και τα κάστανα χοντροκομμένα.
  9. Μαγειρέψτε για 25 λεπτά, ρίξτε το ρύζι, προσθέστε νερό και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να είναι σωστά βρασμένο το ρύζι προσθέτοντας αν χρειαστεί και άλλο νερό.
  10. Όταν η γέμιση έχει πιεί τα υγρά της αλλά είναι και ζουμερή αποσύρετε από την εστία και ρίξτε το μαϊντανό, το ρόδι και το πιπέρι.
  11. Ανακατέψτε και σερβίρετε μέσα στην γαλοπούλα ή ξεχωριστά. 
             ΠΗΓΗ https://www.maggicooking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου