Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Χοιρινές μπουκίτσες

Περιγραφή

Είναι ένα αρκετά νόστιμο και πολύ εύκολο – στην προετοιμασία του – φαγητό, κάτι σαν... κλέφτικο. Μπορεί να σερβιριστεί, είτε ως κυρίως πιάτο (συνοδευόμενο από πουρέ, τηγανιτές πατάτες ή ρύζι), είτε ως συνοδευτικό στο μπουφέ σας. Λόγω της νόστιμης σαλτσούλας του, θα σας πρότεινα να έχετε και αρκετό ψωμάκι, δίπλα στο πιάτο σας (ή έστω σε κοντινή απόσταση). Ιδανικό και για μικρούς (θα το αγαπήσουν) και για μεγάλους. Αν μάλιστα, έχετε και λευκό ξηρό οίνο (κρασάκι), θα το ευχαριστηθείτε πιότερο…
Χοιρινές μπουκίτσες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό (και λίγο παραπάνω, γύρω στα 1.600 με 1.650 γραμμάρια) χοιρινές μπουκίτσες
  • 4 ντομάτες (κανονικού μεγέθους ή 5 μικρές)
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 3 κρεμμύδια (κανονικού μεγέθους ή 2 αρκετά μεγάλα)
  • λάδι (“με το μάτι” θα δείτε πόσο χρειάζεται – γύρω στα 1 1/2 με 2 φλιτζανάκια του καφέ, ας πούμε)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη (2 “τσιμπιές”, περίπου)
  • κρασί λευκό ξηρό (γύρω στο 1 φλιτζανάκι του καφέ)

AdTech AdΠώς το κάνουμε:                                              

Βήμα 1
1) Πλένετε τις χοιρινές μπουκίτσες, πολύ καλά, σ΄ ένα σουρωτήρι και αφού τις στραγγίσετε – λίγο – τις βάζετε στο ταψί σας. Απλώνετε με τα χέρια σας ν΄ απλωθούν σε όλο το μήκος του ταψιού.
Βήμα 2
2) Προθερμαίνετε το φούρνο σας.
Βήμα 3
3) Ύστερα, κόβετε τα κρεμμύδια (σε χοντροκομμένα κομμάτια – όπως τα κόβετε στη “χωριάτικη” σαλάτα σας, ή σε ροδέλες τις οποίες θα κόψετε στη μέση και θα δημιουργήσετε “μισοφέγγαρα”) και τα τοποθετείτε μέσα στο ταψί.
Βήμα 4
4) Εν συνεχεία, κόβετε και τις ντομάτες σας (και αυτές όπως τις κόβετε στη “χωριάτικη” σαλάτα σας) και τις τοποθετείτε, και αυτές, στο ταψί.
Βήμα 5
5) Tέλος, κόβετε τις πιπεριές σας (σε μεγάλα κομμάτια ή ροδέλες τις οποίες θα κόψετε στη μέση και θα έχετε “μισοφέγγαρα”) και τις βάζετε, και αυτές, στο ταψί σας.
Βήμα 6
6) Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και μια τσιμπιά ρίγανη και ανακατεύετε, με τα χέρια σας, τα υλικά ν΄ ανακατευτούν όλα μαζί.
Βήμα 7
7) Ύστερα, ρίχνετε πάλι λίγο αλάτι, και την υπόλοιπη ρίγανη και στρώνετε τα υλικά ομοιόμορφα στο ταψί σας.
Βήμα 8
8) Προσθέτετε το κρασί σας και το λάδι σας.
Βήμα 9
9) Ψήνετε στην δεύτερη απ΄ την τελευταία σχάρα του φούρνου σας (στο μεγάλο σας ταψί) “στην αντίσταση” στους 170° για 1 1/2 ώρα, περίπου.
Βήμα 10
10) Κάθε μισή ωρίτσα, γυρίστε όλα τα υλικά (απαλά για να μην λιώσουν τα “ευαίσθητα” – ντομάτες, ας πούμε) και συνεχίστε το ψήσιμο.
Βήμα 11
11) Μόλις περάσει η 1 1/2 ώρα “ανεβάστε” την ένταση της κουζίνας σας και τοποθετείστε και τη σχάρα μια θέση παραπάνω (στη μέση του φούρνου σας, δηλαδή) και ψήστε για άλλη 1/2 ώρα, περίπου, στους 190° μέχρι να “πάρει” το κρεατάκι σας ένα ξεροψημένο χρώμα. Καλό θα ήταν ν΄ ανακατέψτε 2 φορές σ΄ αυτό το στάδιο, έτσι ώστε το κρεατάκι να “ροδίσει” απ΄ όλες τις μεριές του. Σ΄ αυτό το σημείο θα δείτε αν χρειάζεται και λίγο νεράκι (ή όχι).

Λίγα μυστικά ακόμα

Το νερό δεν το έχω ξεχάσει. Δεν χρειάζεται. Οι ντομάτες, οι πιπεριές, μα και το κρεμμύδι, “αφήνουν” τα δικά τους υγρά, τα οποία είναι αρκετά και μ΄ αυτά ψήνεται το φαγητό. Έχουμε, άλλωστε, και το κρασάκι. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό (θα το δείτε αν χρειάζεται), προς το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος.
Αν θέλετε - οι πιο τολμηροί - μπορείτε να πάρετε στη χούφτα σας μια γερή κουταλιά της σούπας μουστάρδα (“ήπια” – mild – όχι hot) και σαν βάλετε τις χοιρινές μπουκίτσες στο ταψί σας να τις αλείψετε με τη μουστάρδα, έτσι ώστε αυτή να πάει παντού. Δεν χρειάζεται παραπάνω από μια κουταλιά της σούπας. Είναι αρκετή. Και ύστερα θα ρίξετε όλα τα υπόλοιπα υλικά σας. Σ΄ αυτή την περίπτωση, όμως, θα προσθέσετε και λίγη ζάχαρη στις ντομάτες. Θα τις αφήσετε, σ΄ ένα πιάτο, να “σταθούν” για λίγο (ντομάτες και ζάχαρη, μαζί), και μετά θα τις βάλετε στο ταψί σας. Έτσι δεν θα “επηρεαστούν”, απ΄ τη γεύση της μουστάρδας.
Τέλος, μπορείτε σαν σερβίρετε το φαγητό, στο πιάτο σας, να ρίξετε και λίγα κομματάκια τυριού "από πάνω". Ακόμα - ακόμα, μπορείτε να βάλετε και κομμάτια τυριού στο ταψί σας (σαν κλείσετε το μάτι της κουζίνας σας) και να το αφήσετε για λίγο μέσα. Να μην λιώσει το τυρί, τελείως, μα να μαλακώσει.
ΠΗΓΗ www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου