Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η αστακοσαλάτα του εκατομμυριούχου

Η αστακοσαλάτα του εκατομμυριούχου
Μερίδες:
4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 
45 λεπτά
Συνολικός ...χρόνος: 
45 λεπτά
Μία από τις γευστικότερες σαλάτες αλλά με μεγάλο κόστος πραγματικά για εκατομμυριούχους.
Συστατικά:
1 μέτριο αστακό, ζωντανό ή μαγειρεμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
675 γρ. καθαρισμένες μικρές πατάτες
2 ώριμες ντομάτες
4 πορτοκάλια
1/2 σγουρό μαρούλι
175 γρ. φύλλα λυκοτριβόλου (βαλεριάνας)
4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο  ελαιόλαδο
200 γρ. μικρές αγκινάρες κονσέρβας σε άλμη, κομμένες στα τέσσερα
1 μικρό ματσάκι φρέσκου εστραγκόν, χαιρόφυλλου ή μαϊντανού αλάτι
Για το ντρέσσινγκ
30 ml/2 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού
75 γρ./6 κ.σ. ανάλατου βουτύρου, σε κύβους
αλάτι και πιπέρι Καγιέν

Οδηγίες:

Αν ο αστακός χρειάζεται μαγείρεμα, μαγειρέψτε τον σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μαζί με το φύλλο δάφνης και το θυμάρι. Αφήστε να βράσει και πάλι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Κρυώστε τον με νερό βρύσης. Αφαιρέστε τα πόδια και τις δαγκάνες και χωρίστε την ουρά από το σώμα. Σπάστε τις δαγκάνες με ένα σφυρί και βγάλτε την ψύχα. Ανοίξτε την ουρά από το κάτω μέρος και τεμαχίστε το κρέας.
Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε, καλύψτε και διατηρείστε τις ζεστές.
Χαράξτε σταυρωτά το φλοιό των τοματών, σκεπάστε με βραστό νερό και αφήστε για 30 δευτερόλεπτα. Βρέξτε με νερό βρύσης και ξεφλουδίστε τις. Κόψτε τις τομάτες στα δυο, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε τη σάρκα σε μεγάλους κύβους.

Για να τεμαχίσετε τα πορτοκάλια, αφαιρέστε τη φλούδα από το πάνω και το κάτω μέρος και από τα πλάγια με ένα πριονωτό μαχαίρι. Με ένα μικρό μαχαίρι, ανοίξτε τις φέτες του πορτοκαλιού κόβοντας ανάμεσα στη σάρκα του και τις μεμβράνες, κρατώντας το φρούτο πάνω από ένα μικρό μπολ.

Για να φτιάξετε το ντρέσσινγκ, μετρήστε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα πυρίμαχο μπολ και τοποθετήστε το πάνω από μια κατσαρόλα με 2,5 εκ. νερού που σιγοβράζει. Ζεστάνετε το χυμό για 1 λεπτό, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε κτυπώντας το βούτυρο λίγο-λίγο, μέχρι το ντρέσσινγκ να γίνει αρκετά πυκνό για την επικάλυψη.

Αλατίστε, προσθέστε μια πρέζα πιπεριού Καγιέν, καλύψτε και διατηρήστε ζεστό.

Ραντίστε με ελαιόλαδο τα φύλλα σαλάτας και έπειτα μοιράστε τα σε τέσσερα μεγάλα πιάτα. Ραντίστε με ελαιόλαδο τις πατάτες, τις αγκινάρες και τις φέτες πορτοκαλιού και μοιράστε πάνω στα φύλλα.

Τοποθετήστε τον κομμένο σε φέτες αστακό πάνω στη σαλάτα, μοιράστε με το κουτάλι το ζεστό ντρέσσινγκ, προσθέστε τους κύβους ντομάτας και γαρνίρετε με τα φρέσκα μυρωδικά. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

ΠΗΓΗ www.gourmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου