Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σπαγγέτι με Γαρίδες Σπέτσες

Μια πεντανόστιμη νηστίσιμη μακαρονάδας, στεφανωμένη από την γεύση της γαρίδας.. Τη συναντάμε παντού σε όλη την Ελλάδα, με πολλές παραλλαγές. Μια απλή εύκολη συνταγή, η μακαρονάδα του ψαρά όπως την αποκαλούν, έχει τη καταγωγή της στα παλιά τα χρόνια, όταν οι ψαράδες την μαγείρεύαν με σκεύος γκαζιού πάνω στο ψαράδικο, όταν έφευγαν για μέρες για ψάρεμα. Πολύ υγιεινό πιάτο που αρέσει σε όλους, εμείς το δοκιμάσαμε στις Σπέτσες, ένα νωχελικό μεσημέρι.
Υλικά:
300 γραμμ. σπαγγέτι
8 μεγάλες γαρίδες
1 κρεμμύδι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
100 ml λευκό κρασί
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Για τον ζωμό
1 κλωναράκι σέλινο
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 πράσο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες :
Κόψτε από τις γαρίδες τα κεφάλια, πάρτε το ψαχνό από τις ουρές και κόψτε τις σε 4 κομμάτια. Καθαρίστε τα λαχανικά, κόψτε τα σε κομμάτια και ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε περίπου 400 ml νερό, τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, 2-3 κουταλιές λάδι, αλάτι, πιπέρι, βράστε για περίπου 30 λεπτά και στραγγίστε το. Κρατήστε τον ζωμό ζεστό. Στραγγίστε τα σπαγγέτι και ρίξτε τα στο τηγάνι (πολλοί ρίχνουν και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο για τη σπιρτάδα). Ρίξτε λίγο ζωμό ζεστό, ανακατέψτε και αφήστε τα λίγο σε δυνατή φωτιά κουνώντας το τηγάνι. Κάθε φορά που καίτε λάδι στο τηγάνι, καλό είναι να βάζετε κάτι μέσα μέχρι να «αρπάξει», μια φέτα ψωμί ίσως, που τη βγάζετε για να βάλετε τα υλικά του φαγητού σας. Σε μια παραλλαγή της συνταγής κάποιοι προσθέτουν εκτός από γαρίδες και μύδια.Στο τραπέζι :
Σερβίρετε ζεστό σαν κυρίως πιάτο, βάζοντας τα μακαρόνια μας μαζί με τις γαρίδες σε ένα απλωτό πιάτο και προσθέτουμε λίγα φυλλαράκια από μαϊντανό. Ταιριάζει με κάθε είδους σαλάτα και κυρίως με βραστά λαχανικά και «τραβάει» ούζο ή κρασί λευκό.
Και – μερικές - γευστικές λεπτομέρειες
Το μυστικό κάθε καλής μακαρονάδας είναι ένα. Τα μακαρόνια πρέπει κατά κανόνα ελαφρώς να “κρατάνε” και να αισθάνεται κανείς “στο δόντι” μια μικρή αντίσταση, εξ ου και ο όρος al dente. Αν χρησιμοποιήσετε καταψυγμένες γαρίδες , καλό θα ήταν να τις αφήσετε να ξεπαγώσουν και τις βουτήξετε για λίγη ώρα σε νερό και ξύδι. Έτσι εξαφανίζεται η μυρωδιά της αμμωνίας.
Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη

1 σχόλιο: