Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΝΤΕ ΜΑΓΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ.




Πριν: γεμάτη ξερά λουλούδια
Μάθε γρήγορα μερικά μυστικά για να είναι τα φυτά σου ανθισμένα παντοτινά. Να βγάζουν συνέχεια φρέσκα λουλούδια. Ασταμάτητα. Μυστικά που δε θα σου πει ποτέ κανένας. Κανένας, παρά μόνο το Κηπολόγιο. Γιατί το Κηπολόγιο σ' αγαπάει και σε νιώθει και θέλει το καλό σου.
  1. Κόβε συνέχεια τα ξεραμένα άνθη. Ακόμη και όταν πάει ένα άνθος να ξεραθεί πριν προλάβει να ξεραθεί εντελώς, πάρε ένα κλαδευτήρι και κόψε το. Αυτό πρέπει να το κάνεις συνέχεια στα φυτά σου. Δεν πρέπει να τα αφήνεις με ξεραμένα άνθη πάνω τους.
  2. Ο ήλιος τρέφει τα παιδιά, και τα λουλούδια. Τα περισσότερα φυτά για να ανθίσουν αποζητούν ηλιοφάνεια. Αν τα έχεις στη σκιά, χάνεις σημαντικό ποσοστό των λουλουδιών που θα μπορούσαν να σου δώσουν. Και συ δε το θέλεις αυτό. Γι' αυτό, γρήγορα, βγάλε τα φυτά σου να κάνουν ηλιοθεραπεία.
  3. Καλό το νεράκι, αλλά με μέτρο. Όταν πάει ένα φυτό να ανθίσει, μείωσέ του λιγάκι το πότισμα. Και αν αντέχει, άστο και καμιά μέρα παραπάνω τελείως απότιστο. Μην φτάσεις και στο άλλο άκρο και το ξεράνεις τελείως. Είπαμε, θέλουμε λουλούδια, όχι να γκαγκανιάσει.
  4. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Σε απλά αλαμπουρνέζικα, σημαίνει ότι όσο και να θέλει το λουλουδάκι σου να ανθίζει, όσο καλά και να το φροντίζεις, αν δε ρίξεις και λίγο λιπασματάκι μην περιμένεις τίποτε τρομερά εντυπωσιακό. Διάλεξε ένα με σύσταση 12-12-17 ή 20-20-20. Ρίξε με σύνεση. Απολαύστε υπεύθυνα.
  5. Πρόσεχε τι κλαδεύεις και πότε. Αν κακοκλαδέψεις το φυτό σου ή αν το κλαδέψεις την εποχή λίγο πριν ανθίσει, τότε κλάφτα Χαράλαμπε, ακόμη κι αν σε λένε Τιμόθεο. Θα έχεις κόψει τους ανθοφόρους βλαστούς και έτσι δε θα έχει πού να βγάλει λουλούδια το φυτό σου. Για παράδειγμα, μην κλαδεύεις ποτέ τα χρυσάνθεμα τέλη καλοκαιριού. Γιατί το φθινόπωρο θα θέλουν να ανθίσουν.

Δες ένα πολύ τρανταχό παράδειγμα: πώς ήταν μία μολόχα γεμάτη με ξερά - ημίξερα λουλούδια και πώς έμεινε πεντακάθαρη, έτοιμη να ανθίσει και πάλι.Μετά: μόνο φρέσκα λουλούδια
http://www.kipologio.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου