Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ο πλανήτης πεινάει, η Τέχνη πουλάει

Η διαχρονική αξία των έργων τέχνης και η πεποίθηση ότι αποτελούν επένδυση σε καιρούς κρίσης αποδεικνύεται ακόμη μια φορά από τη νέα δημοπρασία του Κρίστις. Ο οίκος συγκέντρωσε το ποσό ρεκόρ του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων βγάζοντας στο σφυρί έργα σύγχρονης τέχνης, μεταξύ των οποίων πίνακα του Τζάκσον Πόλοκ.
Ο πίνακας του Τζ.Πόλοκ Ο πίνακας του Τζ.Πόλοκ Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου Κρίστις, το 94% του συνόλου των έργων πουλήθηκε έναντι του "εκπληκτικού ποσού των 495.021.500 δολαρίων".  Εννιά έργα πουλήθηκαν για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το κάθε ένα, ανάμεσά τους το έργο του διάσημου αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ “No. 19, 1948”  το οποίο έπιασε το ποσό ρεκόρ των  58,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Από τα συνολικά 70 έργα τέχνης που δημοπρατήθηκαν-μεταξύ αυτών του Ρόι Λίχτενστάϊν και του Ζαν Μισέλ Μπασκιά-μόνο 4 δεν βγήκαν αγοραστή.  Η αρχική εκτίμηση για 23 έργα ήταν μεγαλύτερη των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό είναι ότι το έργο του Ρ.Λίχτενσταϊν  "Γυναίκα με καπέλο με λουλούδια" -εμπνευσμένο από έργο του Πικάσο-αγοράστηκε έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων με τιμή εκκίνησης τα 32 εκατομμύρια.

(Πηγή: New York Times)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου