Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

μπέργκερ με ντοματίνια, δυόσμο και ελαιόλαδο

burger me ntomata kai dyosmo2


Οι μαγειρικές νοστιμιές ενίοτε προκύπτουν σε καταστάσεις οξύμωρες, όταν κρατάς έτοιμο, σχεδόν ...
στο χέρι το πιρούνι για να φας, χωρίς όμως να θες και πολύ να μαγειρέψεις. Εκεί είναι που οι συνθήκες επιβραβεύουν την απλότητα των πραγμάτων και δείχνουν ότι οι επιλογές του καλού φαγητού ποσώς περιορίζονται ακόμη και όταν εκλείπουν τα πολλά υλικά ή όταν η ‘παραγωγική’ καθημερινότητα έχει ροκανίσει τον χρόνο και κυρίως την διάθεση. Τα ζουμερά μπέργκερ με ντοματίνια και δυόσμο ανήκουν στην κατηγορία ‘συνταγές με 3 υλικά’ που επιπλέον γίνονται σε 10 περίπου λεπτά και αποδεικνύουν πως το μόνο προβληματικό έλλειμμα της κουζίνας είναι ίδιο ακριβώς με εκείνο της εξουσίας: η φαντασία.Η ιδέα ανήκει στην σούπερ-γκουρμέ φίλη μου την Κατερίνα, άρτι αφιχθείσα από το Σίδνεϊ, πλήρης εμπειριών μιας μαρσιποφόρας κουλτούρας που η καλοπέραση είναι επιβεβλημένος τρόπος ζωής, το μάνατζμεντ σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακό και μόνον απαγορευτικό σήμα δεν έχει στηθεί ακόμη στους δρόμους για το άγχος! Η Κατερίνα αντιμετωπίζει με τη δίλεξη σοφία του αυστραλέζικου ‘no worries’ το προ παράκρουσης ύφος μου των τελευταίων ημερών, καθώς διάφορα προς τακτοποίηση θέματα αντί να κλείνουν, κάνουν πανηγυρικές καραμπόλες. Μπήκε λοιπόν προσφάτως στην κουζίνα και όσο ζεσταινόταν το γκριλ, ετοίμασε τα μπέργκερ με τα ντοματίνια και τον δυόσμο, μόλις φρεσκοκομμένο απ’ τη γλάστρα. Πριν καλά-καλά προλάβω να κλείσω την κατακερματισμένη μου διάθεση στο ροζ χαρτάκι του παππού μαζί με τον καπνό για να βγάλω την πρώτη ρουφηξιά και την ταλαιπωρία που είχα καταπιεί στον αέρα, δυο πιάτα είχαν έρθει στο τραπέζι. Τα στρουμπουλά νοστιμότατα μπέργκερ επιδεικτικά αραχτά πάνω τους και δίπλα δυο εύκολα ποτήρια παγωμένης μπίρας, αντίδοτο όλα μαζί στην πολυσύνθετη αντίληψη μιας καθημερινότητας που απολαμβάνει την εκ-κεντρικότητα των συναλλαγών πυροβολώντας οριζοντίως και θυσιάζοντας τον κουρασμένο πια πολίτη, σε πείσμα οποιασδήποτε λογικής.
«Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος δεν μπορεί να φάει ωραία απλά» αναρωτιέται δυνατά, χαμογελώντας. «’Ελα, no worries, cheers» μου λέει, με το ποτήρι στο χέρι και αναγκάζει το σκεπτικό μου που συνοψίζεται στο αισιόδοξο ‘τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ποτέ σ’ αυτή τη χώρα’ να υποχωρήσει άτακτα, τουλάχιστον προσωρινά.Εξαιρετικά απλή και νόστιμη προσέγγιση για μπιφτέκια, ιδανική για δίαιτα και για όλες τις φορές που βλέπετε την κουζίνα υπό γωνία και σαν χώρο υπό κατάργηση –λέμε και υπερβολές κάποτε, μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Θυμίζω ότι αναλυτικά περί μπέργκερ, ποιο είναι το σωστό κρέας και γιατί, έχουμε γράψει στο άρθρο ‘χειροποίητο μπέργκερ και το μυστικό της γεύσης’.
Προετοιμασία: 10-15 λεπτά και 5 όλα τα υπόλοιπα (με άνεση). Αν έχετε επιλογή στο κόψιμο του κιμά, προτιμήστε να περάσει από κάπως μεγαλύτερες τρύπες. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
700-800 γραμ. κιμάς από ελιά περασμένος 1 φορά στη μηχανή ή κομμένος στο χέρι
10-12 ντοματίνια μακρουλά, κομμένα σε μικρά κυβάκια (περίπου στα 8 ή στα 10) με ό,τι ζουμί έβγαλαν στο κόψιμο
8 κλωνάρια δυόσμο ή μέντα, τα φύλλα σε λεπτές λωρίδες
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτεριμμένο χοντρούτσικα πιπέρι
αραβικές πιτούλες, γιαούρτι και ντομάτα - φέτα με ελαιόλαδο και δυόσμο για το σερβίρισμα
burger with tomatoesΕτοιμάζετε τα μπέργκερ: Σε μπολ βάζετε τον κιμά και προσθέτετε όλα τα υλικά. Τα ανακατεύετε με τις λιγότερες κατά το δυνατόν κινήσεις -δεν τα ζαλίζετε. Τα πλάθετε σε μεγάλα μπιφτέκια.Ζεσταίνετε καλά το τηγάνι (αντικολλητικό) ή την γκριγιέρα και τοποθετείτε τα μπέργκερ. Ψήνετε για 5-8 λεπτά, ανάλογα με το πως σας αρέσουν γυρίζοντας μια-δυο φορές. Ζεσταίνετε τις πιτούλες, βάζοντάς τες στα κενά του γκριλ, γυρίζοντάς τες και προσέχοντας να μην αρπάξουν. Σερβίρισμα: Στα πιάτα με τα πιτάκια δίπλα και τη ντομάτα με τη φέτα ανακατεμένη με το ελαιόλαδο και μερικά φυλλαράκια δυόσμου. Βάλτε μαζί τις ζεστές αραβικές πιτούλες και μια κουταλιά γιαούρτι.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου