Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

φακές με λουκάνικο και δυο είδη πορτοκαλιών


fakes me loukaniko kai portokaliΜια από τις δημιουργικότερες πονηριές της κουζίνας είναι να μετατρέπεις τα βαρετά φαγητά σε ενδιαφέροντα και να τα σερβίρεις στο απροετοίμαστο για την έκπληξη κοινό, σε ημικατηφές τραπέζι. Γιατί βεβαίως, σπάνια κάποιος θα σου πει 'πάλι έχουμε κοκκινιστό με πουρέ' ή 'αμάν πια με το κατσικάκι στο φούρνο' ή 'μου βγήκε το μπεφ μπουργκινιόν απ' τ' αυτιά'. Αλλά μερικές κατηγορίες υλικών όπως τα όσπρια καλή ώρα, έχουν σουξέ στην έλλειψη προτίμησης ή τουλάχιστον στην όλο συγκατάβαση αποδοχή τους, σαν τελειωμένο ζευγάρι που δίνει από κοινού παράσταση σε κοινωνική εμφάνιση. Φαγωμένα απ' την ανιαρή μαγειρική τους επανάληψη τα όσπρια, τρώγονται συχνά λόγω του διαιτολογικού 'πρέπει' από μουρτζούφλικα στόματα που έχουν σχολιάσει με μετριοπαθές στράβωμα την προκατάληψή τους απέναντί τους και απέναντι στην ατυχή μαγειρική σου επιλογή και φορτώνουν δύσπεπτη μουρμούρα και γκρίνια. Εκεί αφικνείται το 'απελθέτω απ' εμού' πιάτο αλλά προφανώς θα θυσιαστούν -στο όνομα των καλών τρόπων, της προσπάθειας, του τετελεσμένου γεγονότος και της πείνας- για να το φάνε άλλη μια φορά παρά την απόρριψη. Και ιδού το αουτσάιντερ γίνεται κανονικός παίκτης, άπαιχτος μπαλαδόρος ντριπλαδόρος. Βάζει τους γευστικούς πόντους που έλλειπαν και κερδίζει σε εντυπώσεις, ξανασερβίρεται και κατατροπώνει την αδικία της κριτικής σε μπουκωμένες από ευχαρίστηση εκφράσεις. Οι φακές με λουκάνικο και δυο είδη πορτοκαλιών εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία που κάνει ένα φιλάρεσκο σόου στο τραπέζι και ξεχρεώνει από τα όσπρια την εικόνα της φτώχειας και της μαγειρικής πλήξης που ενίοτε τα συνοδεύουν.
fakes me loukaniko kai portokaliΟ συνδυασμός φακές-πορτοκάλι δεν είναι καινούργιος. Στο pandespani υπάρχει η παλαιότερη σαλάτα με τα δύο αυτά υλικά και φέτα (φακές με φέτα και πορτοκάλι) καθώς και το καταπληκτικό παστό χοιρινό και λουκάνικο Μάνης με κρασί και πορτοκάλι. Στην παρακάτω συνταγή, που ανάλογα με την ποσότητα στο σερβίρισμα μπορεί να είναι πρώτο πιάτο ή κύριο, οι κλασικές φακές συνοδεύονται με λουκάνικο που επίσης περιέχει πορτοκάλι, μαγειρεύονται με κόκκινο κρασί, φρέσκα πορτοκάλια σε φέτες, κομμάτια και στυμμένα. Ενώ δεν είναι σούπα, ο χυμός του εσπεριδοειδούς είναι αρκετός για να λειτουργήσει ως αρωματική σάλτσα-βάση για το πιάτο. Δοκιμάστε την επίσης με γλυκά αιματοβαμένα αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη C (που δεν χάνεται γιατί δεν μαγειρεύεται) σαγκουίνια Moro που κυκλοφορούν αυτή την εποχή και μια πρέζα (ή περισσότερο) μπούκοβο, που κάνει το αποτέλεσμα ελαφρά πικάντικο και διαβολικά ελκυστικό
Με ποιό κρασί θα το συνδυάσουμε;
Το ασύρτικο είναι μια καθαρά ελληνική ποικιλία με διεθνείς διακρίσεις και πατρίδα της το νησί της Σαντορίνης. Παρά την αρχική της καλλιέργεια αποκλειστικά εκεί, διαδόθηκε στη συνέχεια στα περισσότερα μέρη της χώρας μας, όπου βέβαια το μικροκλίμα της περιοχής το επιτρέπει.
Πολλά τα οινοποιεία που διαθέτουν πλέον στην παλέτα τους το δυναμικό ασύρτικο. Ένα από αυτά είναι και οι Αμπελώνες Γκίκα, οινοποιείο με παράδοση στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα -που αλλού- στα Σπάτα. Οικογενειακή επιχείρηση με σταθερή θεμελίωση τη γνώση και το μεράκι του πατέρα Ανδρέα Γκίκα και συνεχιστές τις δυο του κόρες, Βασιλική και Μαρία. Οραματίσθηκαν το γάμο της παράδοσης (ρετσίνα) με την εκρηκτικότητα του ασύρτικου και έτσι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως να δοκιμάζουμε στις ''Ανοικτές πόρτες'' ένα νέο ποιοτικό κρασί, τον Ρητινίτη.
Διαυγής, ανοιχτοκίτρινη με λεμονί ανταύγειες όψη, αρώματα πευκοδάσους και μαστίχας στη μύτη και επίγευση που διαρκεί. Δοκιμάσαμε το παλαιωμένο 2 ετών και το συγκρίναμε με το φετινό φρέσκο. Το κρασί είχε εξελιχθεί  απρόσμενα! Η καθαρά μεσογειακή-ελληνική γεύση της συνταγής δεν θα μπορούσε να δέσει πιο ευχάριστα με ένα καθαρά ελληνικό-μεσογειακό κρασί. Ο συνδυασμός τα απογειώνει.
Tip. Απολαύστε τα σ' ένα ανοιξιάτικο ηλιόλουστο μεσημέρι.
Προετοιμασία: 10 λεπτά και 1 ώρα περίπου όλα μαζί. Ετοιμάστε τα πορτοκάλια όσο μαγειρεύονται οι φακές. Βάλτε μόνο τα κανονικά πορτοκάλια, αν τα σαγκουίνια είναι εμφανώς ξινά. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνη
500 γραμ. λουκάνικο με πορτοκάλι Φάρμας Μπράλου κομμένο σε ροδέλες
2- 2 1/2 φλ. φακές μικρές ή μεσαίες καθαρισμένες (της συνταγής στις φωτό είναι επίσης Φάρμας Μπράλου)
150 ml κόκκινο κρασί
750 ml ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
3 μεσαία πορτοκάλια και 3 σαγκουίνια
αλάτι, πιπέρι
1/2 -1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
έξτρα ελαιόλαδο ωμό για το σερβίρισμα
fakes me loukaniko kai portokaliΕτοιμάζετε τις φακές: Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το λουκάνικο. Σοτάρετε για 4-5 λεπτά, να πάρει χρώμα χωρίς να ξεραθεί. Αποσύρετε και κρατάτε το λουκάνικο χωριστά. Αδειάζετε το λίπος αν υπάρχει. Σημείωση: Αν το λουκάνικο είναι πολύ λιπαρό μπορείτε να παραλείψετε το ελαιόλαδο. Το συγκεκριμένο της συνταγής είχε ελάχιστο λίπος που αναλώθηκε στο τσιγάρισμα.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά να μαραθεί. Βάζετε το σκόρδο, τη δάφνη και τις φακές και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε το κρασί, ανακατεύετε και αφήνετε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 (3-4 λεπτά). Ρίχνετε το ζωμό και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα αφήνοντας ένα ελάχιστο άνοιγμα και μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας κατά καιρούς, μέχρι που οι φακές να είναι έτοιμες. Θα πρέπει να έχουν λίγο ζουμί στη βάση τους αλλά όχι εμφανές όπως φαίνονται στην κατσαρόλα. Αποσύρετε απ' τη φωτιά και πετάτε τη δάφνη.
Σημείωση: Προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό αν στη διάρκεια του μαγειρέματος τα υγρά σωθούν. fakes me loukaniko kai portokalifakes me loukaniko kai portokaliΕτοιμάζετε τα πορτοκάλια: Στύψτε τα 2 πορτοκάλια (1 κανονικό και 1 σαγκουίνι). Καθαρίστε τα υπόλοιπα 4 αφαιρώντας και το άσπρο περίβλημα. Κόψτε τα δυο πορτοκάλια σε λεπτές φέτες και τα άλλα δυο σε κομματάκια 2 εκατ. περίπου. Ολοκλήρωση: Κρατήστε μερικά κομματάκια πορτοκαλιού για το σερβίρισμα. Προσθέστε στις φακές το λουκάνικο, τον χυμό των δύο πορτοκαλιών, το μπαλσάμικο (αν το χρησιμοποιήσετε), τον μαϊντανό, τα υπόλοιπα κομμάτια πορτοκαλιού, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ευγενικά. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι-πιπέρι, αν χρειάζεται. Σερβίρισμα: Οι φακές τρώγονται ζεστές ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέστε σε κάθε πιάτο 2 φέτες πορτοκαλιού, 2-3 κομματάκια πορτοκάλι και 1 λεπτή γραμμή ωμού ελαιόλαδου.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου