Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

DIY: Αντικείμενα με ψηφίδες


DIY: Αντικείμενα με ψηφίδες
Κι όμως, ακόμα και τα πιο εξεζητημένα και εντυπωσιακά σχέδια μπορούν να γίνουν από εμάς, αν τους αφιερώσουμε...
τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή. Η τεχνική του ψηφιδωτού μπορεί να εφαρμοστεί σε άπειρα αντικείμενα και έπιπλα του σπιτιού ή του κήπου μας, στολίζοντας τους χώρους μας και δίνοντας έναν έθνικ αλλά και πιο προσωπικό χαρακτήρα στη διακόσμησή μας. Είναι σίγουρο πως μία δοκιμή θα μας πείσει πως η συγκεκριμένη τεχνική δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και αρκετό μεράκι για ένα καλό αποτέλεσμα.

Πιο απλό απ' όσο φαίνεται 
Θα ήταν καλό να έχουμε στο μυαλό μας πως όσο πιο απλό είναι ένα σχέδιο τόσο πιο εύκολα θα το πετύχουμε. Το πρώτο βήμα είναι να καταλήξουμε στο σχέδιο που θέλουμε να δημιουργήσουμε και να το σχεδιάσουμε με ένα μολύβι στην επιφάνεια όπου θα το συνθέσουμε. Το δεύτερο βήμα είναι να επιλέξουμε τις ψηφίδες. Στη συνέχεια περνάμε την κόλλα στην επιφάνεια με προσοχή και αρχίζουμε να κολλάμε μία-μία τις ψηφίδες. Αφού στεγνώσει η κόλλα και στερεοποιηθούν οι ψηφίδες, βρίσκουμε έναν αρμόστοκο ο οποίος θα ταιριάζει. Ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, φτάχνουμε τον αρμόστοκο και καλύπτουμε την επιφάνεια του ψηφιδωτού. Αφήνουμε περίπου μισή ώρα να σταθεί ο στόκος και με ένα βρεγμένο και καλά στυμμένο σφουγγάρι τον σκουπίζουμε προσεκτικά από την επιφάνεια των ψηφίδων, ώστε αυτές να φαίνονται καθαρά. 
Βάζο-κορμός
Μια κατασκευή εξίσου εύκολη με τη γλάστρα (βλέπε δίπλα) είναι και το βάζο. Μια πολύ πρωτότυπη εκδοχή είναι αυτή στην οποία χρησιμοποιούμε κομμάτια ξύλου. Παίρνουμε κάποια λεπτά κλαδιά και με μια σέγα κόβουμε τα κλαδιά μας σε φέτες. Είναι δύσκολο να κάνουμε κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, απλά βάζουμε τις φέτες από τα κλαδιά μας σε μια ομοιόμορφη διάταξη στο βάζο.
Γλάστρα-λουλούδι!
Το να φτιάξουμε το πρώτο ψηφιδωτό πάνω στην επιφάνεια μιας γλάστρας ίσως να είναι και η πιο βολική κατασκευή για να ξεκινήσουμε τις δοκιμές. Σχεδιάζουμε με ένα μολύβι πάνω στη γλάστρα μας το σχέδιό μας και συνεχίζουμε κολλώντας σταδιακά τις ψηφίδες, με τον τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως. Αν θέλουμε, μπορούμε να επιλέξουμε την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσουμε το ψηφιδωτό μας να μην καλύψει ολόκληρη τη γλάστρα μας, αλλά να είναι απλά ένα σχέδιο πάνω σ' αυτήν. Φυσικά όταν θα περάσουμε τον στόκο θα τον εφαρμόσουμε μόνο πάνω από το σχέδιό μας και όχι σε ολόκληρη τη γλάστρα. 
Τραπέζι έργο τέχνης
Η μεγάλη επιφάνεια του τραπεζιού μπορεί να υποδεχτεί πιο εύκολα μεγάλες ψηφίδες τις οποίες ως αρχάριοι μπορούμε να χειριστούμε πιο εύκολα. Σημαντικό στις μεγάλες επιφάνειες είναι να έχουμε καταλήξει στο σχέδιο που θέλουμε να κάνουμε. Καλό είναι να έχουμε κατά νου πως τα γεωμετρικά σχέδια για να επιτύχουν έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας και θα ήταν καλό να τα κρατήσουμε για μελλοντικό πειραματισμό μας που θα έχουμε εξασκηθεί καλύτερα στην τεχνική αυτή. 


Διαφορετικές ψηφίδες
Η ποικιλία στις ψηφίδες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταματάει εκεί που τελειώνει η φαντασία. Από νομίσματα, κομμάτια σπασμένου καθρέφτη, θραύσματα από μπουκάλια, βότσαλα της θάλασσας και κομμάτια ξύλου μέχρι ειδικές ψηφίδες, χάντρες, γυάλινοι βόλοι, σπασμένα σερβίτσια και πλακάκια. Φυσικά ανάλογα με το υλικό από το οποίο θα είναι οι ψηφίδες είναι και οι κόλλες που θα χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε σταθερό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένα υλικά τα οποία θα επιλέξουμε εμείς να σπάσουμε για να φτιάξουμε τις ψηφίδες θέλουν προσοχή στο πώς θα τα χειριστούμε. Για παράδειγμα, προκειμένου να σπάσουμε τα γυαλιά ή τα κεραμικά τα τυλίγουμε καλά σε ένα ύφασμα και μετά με ένα σφυρί τα χτυπάμε από πάνω. Για να φτιάξουμε πιο μικρές ψηφίδες, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα ειδικό εργαλείο με το οποίο θα κόψουμε τις πολλές γωνίες και τις άκρες για να μπορούμε να τα προσαρμόσουμε καλύτερα. 
ΠΗΓΗ www.myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου