Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

κοκοράκια mini, ψητά με αρωματικά


kokorakia psita me aromatikaΑποτέλεσμα φωναχτής ανάγνωσης περιοδικού με θέμα ταξιδιωτικό για την Ινδονησία, αποκτήθηκε η σημαντική πληροφορία ότι τα κοτόπουλα και τα κοκόρια χρησιμοποιούνταν στις ινδουιστικές τελετές αποτέφρωσης ως κανάλι ή μαγνήτης για τα κακά πνεύματα, τα οποία θεωρείται πως πηγαίναν έτσι στο εξής στο καημένο το πτηνό αντί για τους συγγενείς του νεκρού. Ο πιο συναφής συνειρμός μου με θυσία πουλερικού έφτασε μέχρι το Angel Heart - Δαιμονισμένος Άγγελος στις δικές μας αίθουσες (1987), το θρίλερ μυστηρίου του Άλαν Πάρκερ με τον Μίκι Ρουρκ, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τη Λίζα Μπόνετ, ταινία που η παιδική ομήγυρης προφανώς -και λογικά-, αγνοούσε. Μπήκαμε λοιπόν, στις βασικές περιγραφές για την πλοκή του έργου και για τον χαρακτήρα του ντετέκτιβ Χάρι Έιντζελ και ακροβατήσαμε στα σχετικά με τις τελετές βουντού της Ν. Ορλεάνης. Κάπως έτσι από τα τσιμπολογήματα των κυριακάτικων θεμάτων το ζήτημα καταλήγει ενίοτε να συνδυάζεται η εγκυκλοπαίδεια με την καθημερινότητα και κάποιες φορές ακόμη ο συνδυασμός να επηρεάζει το μενού της εβδομάδας. Γιατί, εν προκειμένω, αφού ακολούθησε η άλλη πληροφορία για την φρέσκια έκλειψη στον τοξότη, που άρχισε χθες -όπως έμαθα όλως τυχαίως- και παρότι ο φίλος μου ο Γιώργος με διαβεβαίωσε πως δεν απειλείται η σοφία και η χαρά του ζωδίου, συμφωνήθηκε μεταξύ αστείου και αστείου ενδοοικογενειακώς, να μαγειρέψουμε συμβολικά τα κοκοράκια, μια και κανείς δεν θέλει ούτε καν να υποψιαστεί πως οποιαδήποτε πλανητική διαδρομή ή ευθυγράμμιση μπορεί να έχει τον παραμικρό αρνητικό αντίκτυπο στα κέφια της μαμάς, δηλαδή τα δικά μου.
Η συνταγή για μικρά κοτοπουλάκια ή κοκοράκια –ταιριάζει εξίσου- είναι από αυτές που κάνουν ένα απλό τακ (που λένε και στα ιστιοπλοϊκά), ένα γύρισμα, όπου με τα ίδια υλικά δίνεται μια έξτρα ώθηση στο μαγειρικό αποτέλεσμα του γνωστού ψητού κοτόπουλου. Κι αυτό, γιατί τα αρωματικά μπαίνουν φόδρα ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας του πτηνού και βγάζουν όλο το άρωμά τους στο πετί πουλί ενόσω ψήνεται. Τα μικρά πτηνά είναι επιπλέον τρυφερά και χωρίς πολύ λίπος, ξεροψήνονται τέλεια και το αισθητά λεπτότερο δέρμα τους γίνεται πειρασμός ακόμη και για τους ορκισμένους υπέρ του καθαρού λευκού κρέατος και μόνον.
Αντί για τις κλασικές πατάτες, οι παραταγμένες ροδέλες από μικρά κολοκυθάκια, τηγανισμένες ελάχιστα με μέντα, ενισχύουν το συνολικό άρωμα και οργανώνουν τη χωροταξία του πιάτου, αναβαθμίζοντας όσο χρειάζεται την casual εμφάνισή του, γεγονός χρήσιμο όταν μια απλή συνταγή καλείται να πρωτοστατήσει στο μενού
Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου και 1 ώρα το μαγείρεμα. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
2 κοτοπουλάκια, πλυμένα και στεγνά
2-3 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη ή 2 κ.γ. ξερή
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ φλ. λευκό ξηρό κρασί
¼ φλ. ξίδι από λευκό κρασί
2 κ.σ. βούτυρο
7-8 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες 3-4 χιλ.
3-4 φύλλα μέντας σε λεπτές λωρίδες
αλάτι, πιπέρι

μίνι κοτόπουλα ψητά με αρωματικάμίνι κοτόπουλα ψητά με αρωματικάμίνι κοτόπουλα ψητά με αρωματικάκοκοράκια ψητά με αρωματικάΠροθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Ετοιμάζετε τα κοκοράκια ή κοτοπουλάκια: Ξεκολλάτε το δέρμα απ’ το πουλερικό πρώτα απ’ την πλευρά του στήθους, βάζοντας το δάχτυλο ή ένα μικρό μαχαίρι (π.χ. του γλυκού) στο κάτω μέρος, ανάμεσα στο δέρμα και το κρέας. Στα μέρη του στήθους και στo μπούτι, αυτό γίνεται εύκολα. Στο πίσω τμήμα της πλάτης, κάντε με το μαχαίρι 1-2 μικρές χαρακιές στο δέρμα και ξεκινήστε από εκεί δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσα στο δέρμα και στον μυϊκό ιστό. Βάλτε στο κενό τα μυρωδικά, αλατοπιπερώστε παντού καλά και μοιράστε πάνω τους το βούτυρο σε κομματάκια. Τοποθετείστε τα κοτοπουλάκια σε σκεύος και ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και το ξίδι και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα 2-3 φορές.
Γυρίστε τον διακόπτη του φούρνου στο μέγιστο του γκριλ και ψήστε για 6 λεπτά από κάθε πλευρά, ξεκινώντας από την πλάτη και τελειώνοντας με ροδοψημένο στήθος.
κοκοράκια ψητά με αρωματικάkokorakia psita me aromatika 
Κάνετε τα κολοκυθάκια: Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε καλά το λάδι και προσθέτετε τις ροδέλες από τα κολοκυθάκια. Προσθέστε την μέντα και τηγανίστε για 2 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να κολοκύθια να χρυσίσουν αλλά να είναι τραγανά (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού, θα χρειαστεί να το κάνετε σε 2 δόσεις). Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και μεταφέρετέ τα εκτός τηγανιού. Σερβίρισμα: Αμέσως, πριν κρυώσουν, είτε σε πιάτα κόβοντας κάθε κοκοράκι ή κοτοπουλάκι κατά μήκος στη μέση (γίνεται εύκολα με κοφτερό μαχαίρι), είτε σε πιατέλα βάζοντάς τα πάνω στα κολοκυθάκια και περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου