Φταίνε οι ξανθές ή καστανές ή ακόμη και κοκκινόξανθες μπούκλες της Λουκρητία Βοργία για την σύνδεσή της με τις ταλιατέλες (tagliatelle από το tagliare=κόβω),
αφού ο μύθος θέλει το συγκεκριμένο ζυμαρικό να φτιάχνεται προς τιμήν
της στη Μπολόνια, το 1487. Κι αφού οι πειραγμένες ιστορίες πάνε κι
έρχονται στην κουζίνα όπως οι ανάλογες συνταγές, καιρός είναι να
προσθέσω με τη σειρά μου άλλη μια (εντελώς) ανέφικτη εκδοχή. Σύμφωνα μ’
αυτή την τελευταία, η αδιάντροπη, ευφυής και πολυμαθής Λουκρητία
σνόμπαρε τον περίφημο συνδυασμό του φρέσκου ζυμαρικού με το άπαιχτο
μπολονέζικο ραγού (σάλτσα μπολονέζε) που αρχικά της ετοίμασε η εξαιρετική κουζίνα του Ιωάννη ΙΙ Πόσο-σε-θέλω (όπως και το άσμα) άλλως Giovanni II Bentivoglio,
της γνωστής δυναστείας, απαιτώντας να υπάρχει η γεύση του υδάτινου
στοιχείου του Βολάνο στο πιάτο της, μιας και κατευθυνόταν για τον 3ο της
γάμο στην Φεράρα. Αποσύρθηκαν πάραυτα οι κορδέλες ζυμαρικών με το ραγού
και στη θέση τους κατέφθασαν οι –επίσης περίφημες- ταλιατέλες με θαλασσινά.
Πορτρέτα
της Λουκρητία και μελών της οικογένειας Βοργία [αριστ. ο (μπαμπάς)
Πάππας Άλεξ ΣΤ', δεξιά ο (αδελφός) Καίσαρας] και το στέμμα του οίκου με
τον κόκκινο ταύρο, σύμβολο της ποιμαντικής τους προέλευσης και του
πολεμικού τους γένους.
Οι μύθοι τείνουν να προσκολλώνται στα
θυελλώδη πρόσωπα ακόμη και μετά θάνατον, λες κι ο συνωστισμός σε τέτοιες
περιπτώσεις αποτάσσεται τον χαρακτήρα του σειρμού και αποκτάει
νομπιλιτέ και γοητεία. Ή, οι παραμυθάδες κάθε εποχής έλκονται
περισσότερο απ’ την παραδοξότητα όταν σκαρώνουν φανταστικές διηγήσεις
και καρφί δεν τους καίγεται αν για να παρασκευάσουν το ιδανικό μείγμα,
χτυπάνε στο αφηγηματικό τους μπλέντερ τους πριν και μετά αιώνες. Και για
του λόγου το αληθές, η σχετική με την συνταγή π.P. (προ pandespani)
ιστορία έχει ως εξής: Ο εικονογράφος Augusto Majani
(1867-1959) από την Μπολόνια (σα να λέμε ο Αρκάς της εποχής), είχε την
όψιμη έμπνευση το 1931, δηλαδή τέσσερις αιώνες (και κάτι ψιλά σε χρόνια)
μετά το πέρασμα της πολυτάλαντης Λουκρητία Βοργία στον άλλο κόσμο, να
συνδέσει στα χιουμοριστικά του σχέδια την αμοράλε προσωπικότητά της με
τις ταλιατέλες. Ανάμεσα σε 5 ντουντλ και δυο λεζάντες γεννήθηκε έτσι ο
θρύλος ότι οι ταλιατέλες πρωτοφτιάχτηκαν για την αφεντιά της με αφορμή
την ξανθιά της κόμμωση, από κάποιον κύριο Zefirano, προσωπικό σεφ του
Giovanni II Bentivoglio (ηγεμόνα της Μπολόνια, μέχρι που τον απέλασε ο πάπας Ιούλιος, πρώην καρδινάλιος επί Πάπα Aλεξ ΣΤ-μπαμπά Βοργία) όταν η Λουκρητία όδευε να νυμφευτεί τον δούκα της Φεράρα Αλφόνσο Ι ντ’ Έστε.
Σημειωτέον ότι το καημένο το κορίτσι είχε συν τοις άλλοις το κάρμα του
με τους Αλφόνσους, γιατί αυτός ήταν ο δεύτερος που παντρευόταν αφού ο
ατυχής 1ος της Αλφόνσος Πρίγκηπας του Μπίσελιε δολοφονήθηκε απ’ το ζηλότυπο μπουμπούκι τον αδερφό της, Καίσαρα Βοργία. Αν τώρα σκεφτείτε πως δεν τα είχαν όλα οι Βοργίες στο διαβόητο οίκο τους και τους έλλειπαν οι ταλιατέλες, ε, δεν έχετε άδικο.
Αρκάς, Λουκρητία
Φαίνεται πάντως πως όσο οι Βοργίες τόχουν να εμπνέουν τους εικονογράφους μηδέ εξαιρουμένου του δικού μας Αρκά που δημιούργησε την περίφημη σειρά της Λουκρητία με τον Castrato (φωτό επάνω από το C is for comics)
άλλο τόσο τόχουν αντίστοιχα οι ταλιατέλες να προκαλούν την επιφοίτηση
στην καλλιτεχνική οικογένεια, περιλαμβανομένης της ποιητικής και βερισμού (verismo, μεταρομαντική ιταλική μουσική σχολή), αν δεχθούμε ως δείγμα το ποίημα-συνταγή του Olindo Guerrini, συγγραφέα και βιβλιόφιλου, όπου αναφέρονται:
«... In una sfoglia, ma non troppo fina,
Uguale, soda e, sul taglier pulito,
Fatene tagliatelle larghe un dito.
....»
Δηλαδή (ελεύθ. μτφρ.) «... σ’ ένα φύλλο, όχι λεπτό/ίσιο, καθαροκομμένο και σφιχτό/ κάντε ταλιατέλες σαν το δάχτυλο...»
Δηλαδή (ελεύθ. μτφρ.) «... σ’ ένα φύλλο, όχι λεπτό/ίσιο, καθαροκομμένο και σφιχτό/ κάντε ταλιατέλες σαν το δάχτυλο...»
Προσοχή χρειάζεται στο χρόνο ώστε να παραμείνουν al dente, δεδομένου ότι σε όλες τις πάστες αβγού αυτός είναι αισθητά μικρότερος (δείτε και τα ‘περί ζυμαρικών’) κι «...αν περάσουν το σημείο βρασμού, είναι για να τα πετάς» όπως λέει και στο έμμετρο ποιηματάκι ο Olindo Guerrini («...se passa il punto di cottura/Diventan pappa molle, porcheria,/Insomma roba da buttarla via....»). Επομένως, όσο γίνεται το κρίσιμο βράσιμο, θυσιάστε αυτά τα 3 λεπτά περίπου και μείνετε δίπλα στην κατσαρόλα.
Νοστιμότατη συνταγή, με μεγάλη απήχηση
και σε κοινό που δήλωσε ότι δεν τρώει θαλασσινά με μακαρόνια σε
οποιοδήποτε συνδυασμό. Να την κάνετε σε πρώτη ευκαιρία κι αν δεν θέλετε
να σπαζοκεφαλιάζετε για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, μπορείτε να τα
παραγγείλετε απ' το trataμέντο,
το καταπληκτικό ιχθυοπωλείο που ροκάρει ;). Το ανακαλύψαμε πρόσφατα και
περισσότερα θα γράψουμε σύντομα, μια και ενθουσιαστήκαμε με την
ποιότητα και τους ανθρώπους.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
3-4 κεφάλια μεσαίων ψαριών (π.χ. από τσιπούρα, λαβράκι, κέφαλο, φαγκρί κλπ)
700 γραμ. μύδια
500 γραμ. μεσαίες γαρίδες
1 πακέτο ταλιατέλες (500 γραμ.)
1 φύλλο δάφνη
5 ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα 4
5 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
2-3 κλωναρλακια θυμάρι, τα φύλλα
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
3-4 κεφάλια μεσαίων ψαριών (π.χ. από τσιπούρα, λαβράκι, κέφαλο, φαγκρί κλπ)
700 γραμ. μύδια
500 γραμ. μεσαίες γαρίδες
1 πακέτο ταλιατέλες (500 γραμ.)
1 φύλλο δάφνη
5 ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα 4
5 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
2-3 κλωναρλακια θυμάρι, τα φύλλα
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Τα στραγγίζετε όλα σε μπολ και τα πιέζετε να βγάλουν ό,τι ζουμί διαθέτουν. Κρατάτε το ζωμό σε κατσαρόλα (μεγαλούτσικη γιατί θα χρησιμοποιηθεί για να βράσουν οι ταλιατέλες) και πετάτε τα υπόλοιπα.
Στο μεταξύ, ρίχνετε τις καθαρισμένες γαρίδες στην έτοιμη σάλτσα ντομάτας και μαγειρεύετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές. Παίρνετε με την κουτάλα/πιρούνα τα μακαρόνια από τον ζωμό (ή τα σουρώνετε) και τα ρίχνετε στη σάλτσα με τις γαρίδες. Προσθέτετε τα μύδια και ανακατεύετε, ρίχνοντας το μισό από το φλυτζάνι ζωμού που είχατε κρατήσει. Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις ταλιατέλες με τα θαλασσινά σε πιατέλα (ζεστή ανάλογα και με την εποχή) και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου