Το ασύρτικο είναι μια καθαρά ελληνική ποικιλία με διεθνείς
διακρίσεις και πατρίδα της το νησί της Σαντορίνης. Παρά την αρχική της
καλλιέργεια αποκλειστικά εκεί, διαδόθηκε στη συνέχεια στα περισσότερα
μέρη της χώρας μας, όπου βέβαια το μικροκλίμα της περιοχής το επιτρέπει.
Πολλά τα οινοποιεία που διαθέτουν πλέον στην παλέτα τους το δυναμικό ασύρτικο. Ένα από αυτά είναι και οι Αμπελώνες Γκίκα, οινοποιείο με παράδοση στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα -που αλλού- στα Σπάτα. Οικογενειακή επιχείρηση με σταθερή θεμελίωση τη γνώση και το μεράκι του πατέρα Ανδρέα Γκίκα και συνεχιστές τις δυο του κόρες, Βασιλική και Μαρία. Οραματίσθηκαν το γάμο της παράδοσης (ρετσίνα) με την εκρηκτικότητα του ασύρτικου και έτσι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως να δοκιμάζουμε στις ''Ανοικτές πόρτες'' ένα νέο ποιοτικό κρασί, τον Ρητινίτη.
Διαυγής, ανοιχτοκίτρινη με λεμονί ανταύγειες όψη, αρώματα πευκοδάσους και μαστίχας στη μύτη και επίγευση που διαρκεί. Δοκιμάσαμε το παλαιωμένο 2 ετών και το συγκρίναμε με το φετινό φρέσκο. Το κρασί είχε εξελιχθεί απρόσμενα! Η καθαρά μεσογειακή-ελληνική γεύση της συνταγής δεν θα μπορούσε να δέσει πιο ευχάριστα με ένα καθαρά ελληνικό-μεσογειακό κρασί. Ο συνδυασμός τα απογειώνει. Tip. Απολαύστε τα σ' ένα ανοιξιάτικο ηλιόλουστο μεσημέρι.
Πολλά τα οινοποιεία που διαθέτουν πλέον στην παλέτα τους το δυναμικό ασύρτικο. Ένα από αυτά είναι και οι Αμπελώνες Γκίκα, οινοποιείο με παράδοση στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα -που αλλού- στα Σπάτα. Οικογενειακή επιχείρηση με σταθερή θεμελίωση τη γνώση και το μεράκι του πατέρα Ανδρέα Γκίκα και συνεχιστές τις δυο του κόρες, Βασιλική και Μαρία. Οραματίσθηκαν το γάμο της παράδοσης (ρετσίνα) με την εκρηκτικότητα του ασύρτικου και έτσι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως να δοκιμάζουμε στις ''Ανοικτές πόρτες'' ένα νέο ποιοτικό κρασί, τον Ρητινίτη.
Διαυγής, ανοιχτοκίτρινη με λεμονί ανταύγειες όψη, αρώματα πευκοδάσους και μαστίχας στη μύτη και επίγευση που διαρκεί. Δοκιμάσαμε το παλαιωμένο 2 ετών και το συγκρίναμε με το φετινό φρέσκο. Το κρασί είχε εξελιχθεί απρόσμενα! Η καθαρά μεσογειακή-ελληνική γεύση της συνταγής δεν θα μπορούσε να δέσει πιο ευχάριστα με ένα καθαρά ελληνικό-μεσογειακό κρασί. Ο συνδυασμός τα απογειώνει. Tip. Απολαύστε τα σ' ένα ανοιξιάτικο ηλιόλουστο μεσημέρι.
Υλικά (για 4 άτομα)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνη
500 γραμ. λουκάνικο με πορτοκάλι Φάρμας Μπράλου κομμένο σε ροδέλες
2- 2 1/2 φλ. φακές μικρές ή μεσαίες καθαρισμένες (της συνταγής στις φωτό είναι επίσης Φάρμας Μπράλου)
150 ml κόκκινο κρασί
750 ml ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
3 μεσαία πορτοκάλια και 3 σαγκουίνια
αλάτι, πιπέρι
1/2 -1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
έξτρα ελαιόλαδο ωμό για το σερβίρισμα
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνη
500 γραμ. λουκάνικο με πορτοκάλι Φάρμας Μπράλου κομμένο σε ροδέλες
2- 2 1/2 φλ. φακές μικρές ή μεσαίες καθαρισμένες (της συνταγής στις φωτό είναι επίσης Φάρμας Μπράλου)
150 ml κόκκινο κρασί
750 ml ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
3 μεσαία πορτοκάλια και 3 σαγκουίνια
αλάτι, πιπέρι
1/2 -1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
έξτρα ελαιόλαδο ωμό για το σερβίρισμα
Προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά να μαραθεί. Βάζετε το σκόρδο, τη δάφνη και τις φακές και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε το κρασί, ανακατεύετε και αφήνετε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 (3-4 λεπτά). Ρίχνετε το ζωμό και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα αφήνοντας ένα ελάχιστο άνοιγμα και μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας κατά καιρούς, μέχρι που οι φακές να είναι έτοιμες. Θα πρέπει να έχουν λίγο ζουμί στη βάση τους αλλά όχι εμφανές όπως φαίνονται στην κατσαρόλα. Αποσύρετε απ' τη φωτιά και πετάτε τη δάφνη. Σημείωση: Προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό αν στη διάρκεια του μαγειρέματος τα υγρά σωθούν.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου