16 Μαΐου 2012by greekadman
Πολλές
φορές, γνωστοί που ξέρουν για το pandespani και την αγάπη μου για τη
γαστρονομία, υποθέτουν πως κάθε μέρα σπίτι μου φτιάχνουμε δύσκολα πιάτα
και ...
αναρωτιώνται πώς τα καταφέρνω, δεδομένου ότι εργάζομαι (ακόμη
ευτυχώς) σε μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά. Η αλήθεια είναι πως
έχοντας και δυο μεγαλοπιτσιρίκια που είναι ακόμη σε ηλικία "ιδιοτροπιών"
οι οποίες περιορίζουν το ρεπερτόριο των επιλογών, τις περισσότερες
μέρες καταφεύγουμε σε απλές πεντανόστιμες συνταγές, που εύκολα τις
μαθαίνει και εκτελεί άψογα η αγαπημένη μου Shorena που φροντίζει τις
κορούλες μου σαν να ήταν δικές της. Ένα τέτοιο εβδομαδιαίο στανταράκι
που γίνεται άκοπα, πετυχαίνει πάντα, είναι οικονομικό, απλό και αρέσει
σε όλους, είναι η συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Υπό
κανονικές συνθήκες δεν θα έγραφα στο pandespani για κάτι τόσο απλό όσο
αυτή η συνταγή, αλλά εδώ και καιρό αρκετοί αναγνώστες μας ζήτησαν, πέρα
από τα πιο ψαγμένα της ύλης μας, να βάζουμε και μερικές απλές
καθημερινές νόστιμες συνταγές. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στο αίτημα, σας
παρουσιάζω αυτή την απλούστατη συνταγή, που βεβαίως μπορεί να αποτελέσει
και βάση περεταίρω πειραματισμού.
Το
μαγειρικό αποτέλεσμα εδώ προσδιορίζεται από το κοτόπουλο που θα
διαλέξετε και βεβαίως το θέμα έτσι γίνεται αρκετά ευρύ ώστε να αξίζει να
πειραματιστείτε. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό υπάρχουν κάποια
κοτόπουλα που "κάνουν" για φούρνο και κάποια άλλα που είναι καλύτερα για
κατσαρόλα, αλλά εδώ όλα πλασάρονται ως πασπαρτού. Ιδανικά για τον
φούρνο κάνουν κοτόπουλα που είναι πιο λιπαρά, ώστε η πέτσα ψημένη να
είναι τραγανή, το κρέας όμως να παραμείνει ζουμερό και νόστιμο. Ακριβώς
επειδή υπάρχουν διαφορές, θεωρείστε τους χρόνους ενδεικτικούς,
λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κοτόπουλα που χρησιμοποιώ (μια άγνωστη μάρκα
απ' τον χασάπη μου) είναι ιδιαίτερα ζουμερά και άρα δύσκολα θα
"στεγνώσουν" στο ψήσιμο. Αν, για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε φραγκόκοτα
(το αγαπημένο της Pandespani) επειδή είναι πιο στεγνή και με λιγότερο
κρέας, θα χρειαστεί αισθητά λιγότερος χρόνος κι ακόμη λιγότερος αν
κάνετε νανάκια. Καλό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να κόψετε και τις
πατάτες πιο μικρές ώστε να συγχρονιστεί το ψήσιμο.
Προετοιμασία: 15
λεπτά (για τα καθαρίσματα κ.λπ.) και περί την 1:40' ώρα στο φούρνο. Τα
σύγχρονα κοτόπουλα είναι συνήθως άτριχα. Αν, ωστόσο, πέσετε σε κανένα με
υπολείμματα πούπουλων, εννοείται πως τα αφειρείτε. Αφαιρείτε επίσης, με
το μαχαίρι το πάνω μέρος του πωπού του. Εξαιρετικά απλή συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο ολόκληρο, καθαρισμένο, πλυμένο και στεγνό περί τα 2 κιλά
1½ - 2 κιλά πατάτες
60 ml ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
1-1½ λεμόνι (ανάλογα με τη γεύση σας)
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο (θα μπορούσατε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως θυμάρι ή ρίγανη)
αλάτι, πιπέρι
1 κοτόπουλο ολόκληρο, καθαρισμένο, πλυμένο και στεγνό περί τα 2 κιλά
1½ - 2 κιλά πατάτες
60 ml ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
1-1½ λεμόνι (ανάλογα με τη γεύση σας)
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο (θα μπορούσατε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως θυμάρι ή ρίγανη)
αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200º C.
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Βάζετε
το κοτόπουλο στο μεγάλο ταψί του φούρνου με το στήθος κάτω. Καθαρίζετε
τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες και τις βάζετε γύρω-γύρω στο ταψί.
Αλατοπιπερώνετε την κοιλιά του κοτόπουλου και βάζετε 2 φέτες λεμόνι,
λίγο δεντρολίβανο και το σκόρδο. Στύβετε τα λεμόνια και προσθέτετε τον
χυμό τους μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί, περεχύνοντας κοτόπουλο
και πατάτες. Αλατοπιπερώνετε παντού και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
Στην
1 ώρα, ελέγχετε το ψήσιμο και ανακατεύτετε τις πατάτες. Έχετε υπόψη ότι
διαφορετικές μάρκες και τύποι κοτόπουλου ψήνονται σε διαφορετικούς
χρόνους, οπότε καλό είναι να έχετε τον νου σας μετά την πρώτη ώρα. Μόλις
δείτε ότι έχει ψηθεί καλά απ' την πλάτη το κοτόπουλο, το γυρνάτε απ'
την άλλη, με το στήθος πια επάνω, όπου και θα μείνει μέχρι το τέλος,
ώστε να σερβιριστεί στο τραπέζι με τραγανή πέτσα.Σημείωση: Αν το κοτόπουλο στη 1:30' περίπου ώρα έχει ψηθεί καλά και από πάνω, ενώ οι πατάτες χρειάζονται επιπλέον χρόνο, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο, μέχρι να 'γίνουν' κι αυτές. Αν πάλι θέλετε οι πατάτες να ξεροψηθούν και να είναι τραγανές, ρίχνετε λίγο ζουμί πάνω στο κοτόπουλο, το καλύπτετε με το αλουμινόχαρτο και γυρνάτε τον φούρνο στο γκριλ για 5-10 λεπτά. Λογικά η συνολική διαδικασία θα σας πάρει περί την 1:40 (± 10 λεπτά). Η συνταγή επίσης γίνεται και στους 180º C με αέρα, εφόσον το παρακολουθείτε ανά τακτά διαστήματα μετά τα πρώτα 40 λεπτά.
Σερβίρισμα: 10-15 λεπτά αφού κλείσετε τον φούρνο. Μεταφέρετε το περιεχόμενο σε πιατέλα και στο τραπέζι. Κόβετε και σερβίρετε εκεί.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου