Αν και κλασική συνταγή, είναι καταχωρημένη στα αγαπημένα!!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
για τον κιμά
750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
1/2 κουτί χυμό ντομάτας (πουμαρό)
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκ. βασιλικό
1/2 κουτ. γλυκ. πάπρικα
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
10 τεμ. χοντρό μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
100 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
1,5 ποτήρι κρασιού λάδι
για την σάλτσα
2 κουταλιές βούτυρο (βιτάμ ή φυτίνη)
1/2 πακέτο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι νερό
1/2 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
επίσης
1 πακέτο κανελόνια
και για το πασπάλισμα
100 γρ. τυρί ρεγκάτο
100 γρ. τυρί ενταμ
Πάμε να τα φτιάξουμε :
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και τα ρίχνουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Έπειτα ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
Μόλις τσιγαριστούν όλα μαζί σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί (5 λεπτά περίπου) και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα τυριά.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά μας και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά του (περίπου 15-20 λεπτά.)
Παράλληλα, βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε και το 1/2 κουτί χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, τον αφήνουμε να κρυώσει και τότε ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια γεμίζουμε μ' ένα κουταλάκι ένα-ένα τα κανελόνια και τα τοποθετούμε στο πυρέξ .
Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα που έχουμε κρατήσει στην άκρη και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. - το ζουμάκι της σάλτσας να είναι στην ίδια επιφάνεια με τα κανελόνια, ούτε να τα σκεπάζει αλλά ούτε να είναι λιγότερο.Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 40 λεπτά βγάζουμε το πυρέξ, το ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το ρεγκάτο και το ένταμ και το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά (για 2-3 λεπτά).
Το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
ΤΙΡ
Το ξυλάκι της κανέλας το βγάζουμε μετά τα 5 πρώτα λεπτά βρασμού για να μην είναι πολύ έντονη και βαριά η γεύση του.
Καλό είναι όταν ο κιμάς κρυώσει, να αφαιρέσουμε και τα 10 τεμ μπαχάρι, για να μην τα βρούμε μέσα στα κανελόνια και τα δαγκώσουμε.(Η γεύση που αφήνουν είναι πικρή).
Καλή επιτυχία
Vasia B.ΠΗΓΗ syntageskardias.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου