Η συνταγή για μικρά κοτοπουλάκια ή
κοκοράκια –ταιριάζει εξίσου- είναι από αυτές που κάνουν ένα απλό τακ
(που λένε και στα ιστιοπλοϊκά), ένα γύρισμα, όπου με τα ίδια υλικά
δίνεται μια έξτρα ώθηση στο μαγειρικό αποτέλεσμα του γνωστού ψητού
κοτόπουλου. Κι αυτό, γιατί τα αρωματικά μπαίνουν φόδρα ανάμεσα στο δέρμα
και στο κρέας του πτηνού και βγάζουν όλο το άρωμά τους στο πετί πουλί
ενόσω ψήνεται. Τα μικρά πτηνά είναι επιπλέον τρυφερά και χωρίς πολύ
λίπος, ξεροψήνονται τέλεια και το αισθητά λεπτότερο δέρμα τους γίνεται
πειρασμός ακόμη και για τους ορκισμένους υπέρ του καθαρού λευκού κρέατος
και μόνον.
Αντί για τις κλασικές πατάτες, οι παραταγμένες ροδέλες από μικρά κολοκυθάκια, τηγανισμένες ελάχιστα με μέντα, ενισχύουν το συνολικό άρωμα και οργανώνουν τη χωροταξία του πιάτου, αναβαθμίζοντας όσο χρειάζεται την casual εμφάνισή του, γεγονός χρήσιμο όταν μια απλή συνταγή καλείται να πρωτοστατήσει στο μενού
Αντί για τις κλασικές πατάτες, οι παραταγμένες ροδέλες από μικρά κολοκυθάκια, τηγανισμένες ελάχιστα με μέντα, ενισχύουν το συνολικό άρωμα και οργανώνουν τη χωροταξία του πιάτου, αναβαθμίζοντας όσο χρειάζεται την casual εμφάνισή του, γεγονός χρήσιμο όταν μια απλή συνταγή καλείται να πρωτοστατήσει στο μενού
Υλικά (για 4 άτομα)
2 κοτοπουλάκια, πλυμένα και στεγνά
2-3 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη ή 2 κ.γ. ξερή
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ φλ. λευκό ξηρό κρασί
¼ φλ. ξίδι από λευκό κρασί
2 κ.σ. βούτυρο
7-8 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες 3-4 χιλ.
3-4 φύλλα μέντας σε λεπτές λωρίδες
αλάτι, πιπέρι
Γυρίστε τον διακόπτη του φούρνου στο μέγιστο του γκριλ και ψήστε για 6 λεπτά από κάθε πλευρά, ξεκινώντας από την πλάτη και τελειώνοντας με ροδοψημένο στήθος.
Κάνετε τα κολοκυθάκια: Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε καλά το λάδι και προσθέτετε τις ροδέλες από τα κολοκυθάκια. Προσθέστε την μέντα και τηγανίστε για 2 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να κολοκύθια να χρυσίσουν αλλά να είναι τραγανά (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού, θα χρειαστεί να το κάνετε σε 2 δόσεις). Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και μεταφέρετέ τα εκτός τηγανιού. Σερβίρισμα: Αμέσως, πριν κρυώσουν, είτε σε πιάτα κόβοντας κάθε κοκοράκι ή κοτοπουλάκι κατά μήκος στη μέση (γίνεται εύκολα με κοφτερό μαχαίρι), είτε σε πιατέλα βάζοντάς τα πάνω στα κολοκυθάκια και περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου