14 Σεπτεμβρίου 2013by fyllosophie
Η συνταγή για coronation chicken (κοτόπουλο της βασιλικής στέψης με σάλτσα κάρυ) ήταν το δεύτερο μεγάλο καλοκαιρινό...
σουξέ μου μετά το σπιτικό frozen yogurt
και τη χρωστάω σε όσους τη δοκίμασαν και μου την ζήτησαν. Μου ήρθε
αυθόρμητα στο μυαλό με την άφιξη του βασιλικού μωρού George Alexander
Louis, που πήρε το χαρτάκι με το #3 στη σειρά διαδοχής του βρετανικού
βασιλικού θρόνου. Μαζί μ’ αυτήν και οι σκέψεις για την πολυσύνθετη σχέση
της βασιλικής οικογένειας με τους συμπατριώτες μου Βρετανούς, που θα
προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω για τους Έλληνες αναγνώστες μας.
Δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθεί κανείς
ότι οι περισσότεροι Βρετανοί τρέφουμε αμφίσημα συναισθήματα για την
βασιλική οικογένεια. Απ’ τη μία τους βλέπουμε σαν κηφήνες, βυθισμένους
σε πολυτελείς απολαύσεις εις βάρος των φορολογουμένων (αν και θα πρέπει
να σημειώσω ότι απ’ το 1992 η βασίλισσα πήρε την πρωτοβουλία να πληρώνει
φόρο εισοδήματος και υπεραξίας κεφαλαίου και από το 1993 το προσωπικό
της εισόδημα φορολογείται όπως όλων). Απ’ την άλλη παρασυρόμαστε συχνά
απ’ το κύμα της εθνικής υπερηφάνειας που συνοδεύει τα σημαντικά βασιλικά
γεγονότα όπως γάμοι, επέτειοι κλπ. Οι περισσότεροι πάντως αναγνωρίζουν
πως η μεγαλύτερη προίκα της Βρετανίας σήμερα είναι οι διατηρούμενες
παραδόσεις της. Τουρίστες έρχονται στη χώρα για να δουν τα κόκκινα διπλά
λεωφορεία, τους τηλεφωνικούς θαλάμους, τα παραδοσιακά χωριά με τα παλιά
κτήρια, τα κλασικά ταξί του Λονδίνου και βέβαια το μεγαλοπρεπές
τελετουργικό που συνοδεύει τις εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας.
Υπολογίζεται ότι ο γάμος του William και της Kate απέφερε στη βρετανική
οικονομία μέχρι και £2 δις τουριστικό εισόδημα.
Υπάρχουν σήμερα τρεις βρετανικές σαπουνόπερες που μεταδίδονται συχνά μέσα στην εβδομάδα: η σειρά Eastenders που ξεκίνησε το 1985, το Coronation Street, η πιο παλιά τηλεοπτική σαπουνόπερα στον κόσμο που ξεκίνησε το 1960 και μια ραδιοφωνική, the Archers,
που ξεκίνησε πριν 62 χρόνια! Όλες τους ακολουθούν τις φανταστικές ζωές
κανονικών ανθρώπων σε κλειστές μικροκοινωνίες. Οι περισσότεροι Βρετανοί
έχουμε μεγαλώσει με αυτούς τους χαρακτήρες σαν να ήταν μέρος της ζωής
μας. Οι επιτυχίες, οι τραγωδίες και τα σκάνδαλα των φαντασιακών αυτών
ηρώων έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τα πραγματικά πάνω και κάτω της
ζωής που βιώνουν οι Βρετανοί στην καθημερινότητά τους. Κατ’ αντιστοιχία,
ο βρετανικός λαός βλέπει την βασιλική οικογένεια σαν οικεία σαπουνόπερα
γεμάτη διαφορετικούς χαρακτήρες –τους ερωτύλους συζύγους, τις
αλκοολικές γκόμενες της υψηλής κοινωνίας, τις απατημένες συζύγους, τις
στωικές και στιβαρές γυναίκες που κρατάνε την οικογένεια ενωμένη και
βέβαια τις όμορφες τραγικές ηρωίδες. Αυτό -κατ' εμέ- εξηγεί και το χωρίς
προηγούμενο ξέσπασμα θρήνου για το χαμό της πριγκίπισσας Diana. Ο
κόσμος πίστευε ότι την ήξερε πραγματικά, ότι ήταν συνδεδεμένος μαζί της
με κάποιον τρόπο στην προσωπική του ζωή.
Την συνταγή του coronation chicken μού
την έγραψε ιδιοχείρως η γιαγιά μου, πρώτη-πρώτη σε ένα τετράδιο που
γέμιζε με συνταγές πιάτων που της άρεσαν, ώστε να κληρονομήσω τη γνώση
της όταν θα έφευγα απ’ το σπίτι μετά την ενηλικίωσή μου. Το τετράδιο
αυτό με έχει ακολουθήσει όπου έζησα τα τελευταία 30 χρόνια και τώρα,
γεμάτο πιτσιλιές και λεκέδες, είναι ένα απ’ τα πολυτιμότερα αντικείμενα
που διαθέτω. Η συνταγή είναι η αυθεντική του 1953, παρόλο που η
οικογένειά μου δεν την δοκίμασε την ημέρα της στέψης, αφού –όπως έμαθα- ο
παππούς μου είχε αγοράσει εισιτήρια για να την παρακολουθήσουν όλοι
μαζί ζωντανά από εξέδρα δίπλα στο Ritz. Η θεία μου διηγιόταν πως καθώς
ανέβαιναν τις σκάλες του tube στο σταθμό του Green Park την ώρα που
ανέτειλε ο ήλιος (έπρεπε να είναι στις θέσεις τους πριν τις 7 π.μ.),
αντίκρυσαν το παράξενο θέαμα να είναι όλοι οι άντρες στον σταθμό
ντυμένοι με επίσημο βραδινό ένδυμα, όπως ακριβώς καθόριζε το πρωτόκολλο
για τους θεατές της τελετής στέψης.
Στην ιδανική παρασκευή του πιάτου, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα κοτόπουλα της Φάρμας Μπράλου,
που επειδή είναι διαφορετική ράτσα απ’ τα μαζικής παραγωγής και
τρέφονται με φυσική τροφή και μόνον, έχουν απίθανα τρυφερό, ζουμερό και
νόστιμο στήθος και έτσι θα δώσουν διακριτά καλύτερο αποτέλεσμα
Υλικά (για 4 μερίδες)
800 γρ. στήθος κοτόπουλου (4 στήθη)
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο κατά μήκος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. Madras curry powder (ή άλλο κάρυ)
120 ml ζωμό κοτόπουλου (που θα δημιουργήσετε ποσάροντας το κοτόπουλο στη διαδικασία)
1 γεμάτο κ.γ. ντοματοπολτό
χυμό από ½ λεμόνι
2 γεμάτες κ.σ. Mango chutney (προτιμείστε το Sharwoods Mango Chutney with Kashmiri chilli ή αν δεν βρείτε, βάλτε μαρμελάδα βερύκοκο -αλλά θα βγει πιο υποτονική η γεύση)
240 γραμ. μαγιονέζα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
μερικά φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού για το σερβίρισμα
800 γρ. στήθος κοτόπουλου (4 στήθη)
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο κατά μήκος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. Madras curry powder (ή άλλο κάρυ)
120 ml ζωμό κοτόπουλου (που θα δημιουργήσετε ποσάροντας το κοτόπουλο στη διαδικασία)
1 γεμάτο κ.γ. ντοματοπολτό
χυμό από ½ λεμόνι
2 γεμάτες κ.σ. Mango chutney (προτιμείστε το Sharwoods Mango Chutney with Kashmiri chilli ή αν δεν βρείτε, βάλτε μαρμελάδα βερύκοκο -αλλά θα βγει πιο υποτονική η γεύση)
240 γραμ. μαγιονέζα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
μερικά φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού για το σερβίρισμα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Τοποθετείτε τα στήθη του κοτόπουλου σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα και ρίχνετε τόσο νερό όσο να καλύψει το κρέας. Προσθέτετε τις μακρόστενες φέτες του καρότου, αλάτι και πιπέρι. Σημείωση: Όταν το καρότο κόβεται μακρόστενα ανταλάσσει πιο εύκολα τη γεύση του με το υγρό στοιχείο που το περιβάλλει.
Ποσάρετε το κοτόπουλο για 40’ στο φούρνο ή μέχρι η θερμοκρασία στο κέντρο του παχύτερου σημείου του να είναι 76°C. Αφαιρείτε το κοτόπουλο και το αφήνετε να κρυώσει. Πετάτε το καρότο και κρατάτε 120 ml απ΄ το νερό που ποσάρατε, σαν ζωμό κοτόπουλου που θα προσθέσετε αργότερα στη σάλτσα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα:
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το
ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε για 4'-5' λεπτά. Προσθέτετε το κάρυ
και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2’. Ρίχνετε τον ζωμό του
κοτόπουλου που κρατήσατε πριν, τον ντοματοπολτό, το χυμό λεμονιού και το
mango chutney. Ανακατεύετε κάθε τόσο μέχρι να βράσει και μετά αφήνετε
να σιγοβράσει για 5' λεπτά. Περνάτε το περιεχόμενο από σουρωτήρι και
αφήνετε το ζουμί να κρυώσει, πετώντας ό,τι έμεινε στο σουρωτήρι. Όταν
κρυώσει, προσθέτετε την μαγιονέζα και την κρέμα και ανακατεύετε καλά την
σάλτσα.
Τελική σύνθεση: Κόβετε το κρύο κοτόπουλο σε κύβους των 2 εκ. περίπου και το ανακατεύετε με τη σάλτσα. Το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
Βάζετε το coronation chicken σε πιατέλα και του προσθέτετε μερικά φύλλα
κόλιανδρου ή μαϊντανού. Σερβίρεται ιδανικά με ζεστό ρύζι που περιέχει
καβουρντισμένα αμύγδαλα και σουλτανίνες ή μαύρες σταφίδες και με μια
απλή πράσινη, τραγανή και δροσερή σαλάτα.
ΠΗΓΗ www.pandespani.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου