Subscribe
Κλασικό
καλοκαιρινό πιάτο, που είναι ακόμη καλύτερο όταν γίνεται νωρίτερα και
μένει στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Παρότι είθισται να σερβίρεται ως
πρώτο, τις ζεστές μέρες είναι τέλειο ως ελαφρύ κύριο, πλάι σε μια
πράσινη σαλάτα και ιδανικό για μπουφέ. Το κλου της συνταγής είναι ο
συνδυασμός της πικάντικης σάλτσας τόνου με το βραστό κρέας. Αν δεν το
έχετε δοκιμάσει ως τώρα, αξίζει να το
κάνετε. Συμβουλή: Φτιάξτε περισσότερη σάλτσα και κρατήστε την (σε βαζάκι
στο ψυγείο) για σάντουιτς ή βάλτε την σε κομμένα βραστά αυγά ή πάνω σε
φρυγανισμένα ψωμάκια με μικρά ντοματίνια ή μεγάλες κάπαρες ή πίκλες και
σερβίρετέ τα ως μεζεδάκια για ούζο... γιάμι-γιάμι...
Προετοιμασία:
Ιδιαίτερα βολική συνταγή γιατί το πιάτο μπορεί να ολοκληρωθεί από την
προηγούμενη μέρα. Ο συνολικός χρόνος της προετοιμασίας με το
γαρνίρισμα (εκτός από εκείνον που θα περιμένετε απλώς να κρυώσει το
κρέας) είναι γύρω στη 1 ώρα και 20 λεπτά. Επιπλέον (αλλά σημαντικό)
διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ημέρες, αρκεί να είναι καλά
σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη για να μην αλλοιωθεί το χρώμα της
μαγονέζας..
800 γρ. νουά (ή άλλο μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκκαλο σε 1 κομμάτι)
1 καρότο καθαρισμένο
1 μπαστουνάκι σέλερι
1-2 μικρά κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ολόκληρα πιπέρια
για την σάλτσα τόννου
400 γρ. τόννος σε λάδι
4 φιλέτα αντσούγιας
2 κ.γ. κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη
3 κ.σ. χυμός λεμόνι
300 ml μαγιονέζα (3 1/4 φλ.τσ.) βλ. τη γρήγορη συνταγή εδώ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κάπαρη, αντζούγιες & μικρά αγγουράκια τουρσί ή φυλλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα
Ετοιμάζετε το κρέας:
To βάζετε σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα (όχι από αλουμίνιο ή χαλκό) με
όλα τα υλικά και το σκεπάζετε με νερό. Το φέρνετε σε σημείο βρασμού,
ξαφρίζετε και μετά κατεβάζετε την φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύετε
για 50-60 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς μέσα στο ζωμό που έβρασε,
για αρκετές ώρες - ακόμη καλύτερα όλη τη νύχτα.
Σημείωση: Μην παραβράσετε το κρέας, γιατί θα διαλύεται όταν θα πρέπει να το κόψετε σε λεπτές φέτες.
Ετοιμάζετε την σάλτσα τόνου: Στραγγίζετε τον τόνο και τον βάζετε στο μίξερ με την κάπαρη, τις αντζούγιες και το λεμόνι. Κτυπάτε τα υλικά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή κρεμώδη σάλτσα ελαφρώς ρευστή. Αν η σάλτσα σας φαίνεται κάπως πηχτή, προσθέστε σταδιακά 2-3 κ.σ. από τον ζωμό του κρέατος και ξανακτυπήστε την.
Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Αδειάζετε τη σάλτσα τόννου σε μπολ και προσθέτετε την μαγιονέζα. Ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Βγάζετε το κρέας από τον ζωμό και το κόβετε με κοφτερό μαχαίρι σε όσο το δυνατόν λεπτές φέτες γίνεται. Σε πιατέλα σερβιρίσματος απλώνετε μια λεπτή στρώση της σάλτσας τόνου και τοποθετείτε πάνω της μια στρώση από τις φέτες του μοσχαριού. Τις καλύπτετε με μια νέα στρώση σάλτσας και συνεχίζετε έτσι βάζοντας άλλη μία ή δύο στρώσεις από φέτες κρέατος και σάλτσας, ανάλογα με το μέγεθος της πιατέλας. Τελειώνετε με σάλτσα τόνου και γαρνίρετε με τα αγγουράκια τουρσί και την κάπαρη. Καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετείτε την πιατέλα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρετε.
Σημείωση: Σουρώστε και κρατήστε τον ζωμό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσετε σε ριζότο ή κάποια άλλη σάλτσα.
Σημείωση: Μην παραβράσετε το κρέας, γιατί θα διαλύεται όταν θα πρέπει να το κόψετε σε λεπτές φέτες.
Ετοιμάζετε την σάλτσα τόνου: Στραγγίζετε τον τόνο και τον βάζετε στο μίξερ με την κάπαρη, τις αντζούγιες και το λεμόνι. Κτυπάτε τα υλικά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή κρεμώδη σάλτσα ελαφρώς ρευστή. Αν η σάλτσα σας φαίνεται κάπως πηχτή, προσθέστε σταδιακά 2-3 κ.σ. από τον ζωμό του κρέατος και ξανακτυπήστε την.
Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Αδειάζετε τη σάλτσα τόννου σε μπολ και προσθέτετε την μαγιονέζα. Ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Βγάζετε το κρέας από τον ζωμό και το κόβετε με κοφτερό μαχαίρι σε όσο το δυνατόν λεπτές φέτες γίνεται. Σε πιατέλα σερβιρίσματος απλώνετε μια λεπτή στρώση της σάλτσας τόνου και τοποθετείτε πάνω της μια στρώση από τις φέτες του μοσχαριού. Τις καλύπτετε με μια νέα στρώση σάλτσας και συνεχίζετε έτσι βάζοντας άλλη μία ή δύο στρώσεις από φέτες κρέατος και σάλτσας, ανάλογα με το μέγεθος της πιατέλας. Τελειώνετε με σάλτσα τόνου και γαρνίρετε με τα αγγουράκια τουρσί και την κάπαρη. Καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετείτε την πιατέλα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρετε.
Σημείωση: Σουρώστε και κρατήστε τον ζωμό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσετε σε ριζότο ή κάποια άλλη σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου