Πες μου τι τρως να σου πω... πότε θα... γεράσεις. Η
διατροφή μας επηρεάζει την υγεία, αλλά και την εμφάνισή μας. Ανακαλύψτε,
λοιπόν, τα τρόφιμα που θα παρατείνουν τη νεανική όψη της επιδερμίδας
σας.
Γαλακτοκομικά
Οι ζωικές τροφές είναι καλές πηγές της βιταμίνης Α (ρετινόλη, ρετινάλη), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Η έλλειψή της κάνει το δέρμα ξηρό, θαμπό και εύθραυστο. Ευεργετικά για την επιδερμίδα είναι και τα καροτενοειδή, που είναι μορφές προβιταμίνης Α και περιέχονται μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης. Ειδικά η β-καροτίνη, παρέχει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.
Προτιμάμε επίσης Συκώτι, αυγά, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, ντομάτα, καρότο, εσπεριδοειδή, βερίκοκα, φράουλες, σταφύλια, πεπόνια, μάνγκο.
Ελαιόλαδο και αβοκάντο
Ως καλές πηγές της βιταμίνης Ε, έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Αποτρέπουν τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, που, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ειδικά το αβοκάντο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το αφυδατωμένο δέρμα.
Προτιμάμε επίσης: Δημητριακά, ηλιόσπορους, καρύδια, αμύγδαλα.
Εσπεριδοειδή
Συμβάλλουν στη διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων του δέρματος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική της δράση καθυστερεί την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Προτιμάμε επίσης: Ντομάτα, μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, πολύχρωμες πιπεριές, πατάτες, ακτινίδια, φράουλες, σταφύλια, μούρα, ροδάκινα.
Ψάρια και θαλασσινά
Τα οστρακοειδή, οι γαρίδες και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα) είναι πλούσια σε σελήνιο. Το ιχνοστοιχείο αυτό συμμετέχει στη γενικότερη αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και φυσικά του δέρματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα μειωμένα επίπεδά του στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επίσης, τα οστρακόδερμα και τα στρείδια περιέχουν χαλκό και ψευδάργυρο, διατροφικά στοιχεία που αφενός συμβάλλουν στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και αφετέρου έχουν επουλωτική δράση.
Προτιμάμε επίσης: Συκώτι, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, νιφάδες βρόμης, λιναρόσπορο, μανιτάρια, σουσάμι, καλαμπόκι.
Ξερά φασόλια
Τα μαυρομάτικα και τα άσπρα φασόλια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, η βασική δράση του οποίου εντοπίζεται στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών του δέρματος, ενώ είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος.
Προτιμάμε επίσης: Σπανάκι, πολύχρωμες πιπεριές, μπρόκολο, μαρούλι, κολοκύθι, μπάμιες, λάχανο, συκώτι, καστανό ρύζι, πορτοκάλι, μπανάνα, αμύγδαλα.
Καρότα
Για τον λόγο ότι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, θεωρούνται πολύτιμα για την επιδερμίδα. Τα φλαβονοειδή αποτελούν μια υποκατηγορία των φαινολικών φυτοχημικών ενώσεων, που δρουν προστατευτικά κατά της οξείδωσης των κυττάρων.
Προτιμάμε επίσης: Μπρόκολο, λάχανο, αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, κρεμμύδια, μήλα, φράουλες. Επίσης, πλούσιο σε φλαβονοειδή είναι το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.
Ξηροί καρποί
Οι ωμοί ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια είναι πολύ ευεργετικοί για το δέρμα. Είναι πλούσιοι σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη σύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος (βασική ασπίδα προστασίας), ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις δερματικές φλεγμονές.
Προτιμάμε επίσης: Λιπαρά ψάρια.
Καστανό ρύζι
Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή τρόφιμα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη κ.λπ. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών (π.χ. λευκό ρύζι, άσπρο ψωμί, λευκά ζυμαρικά) και η απελευθέρωση ινσουλίνης καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις βασικές πρωτεϊνικές δομές που χαρίζουν σφριγηλότητα στο δέρμα.
Νερό
Η καλή ενυδάτωση με νερό και φρεσκοστυμμένους χυμούς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση των δομών του δέρματος και την καλή υφή και προστασία του.
Γνωρίζετε ότι…ο ελληνικός καφές, λόγω του καβουρντίσματός του, περιέχει αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως οι μελανοϊδίνες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
ΠΗΓΗ www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου