Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Χρήσιμα εργαλεία και αξεσουάρ για τον κήπο

Η ενασχόληση με τον κήπο απαιτεί μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία που βοηθούν τον ερασιτέχνη κηπουρό να εκτελέσει με ορθότητα και ακρίβεια όλες τις κηπουρικές εργασίες όπως φύτεμα, σκάλισμα, κλάδεμα κτλ για τον καλλωπισμό των φυτών μας. Η επιλογή των κατάλληλων εργαλείων είναι πολύ σημαντική για να μην προκαλέσει τραυματισμούς στα φυτά αλλά και για να προστατεύσει και εμάς από πιθανούς τραυματισμούς. Ψάχνοντας στο εμπόριο βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τα φυτά σας.
Γάντια: Κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και μεγεθών ακόμα και για παιδικά χεράκια. Γάντια υφασμάτινα, δερμάτινα, ενδεδυμένα με σιλικόνη, ή ακόμα και πλαστικά είναι από τα χρησιμότερα αξεσουάρ προκειμένου να μένουν καθαρά τα χέρια μας και να αποφευχθούν αλλεργίες από την επαφή μας με το χώμα. Μετά από κάθε χρήση τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι για να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά.
Ποτιστήρι: Απαραίτητο για κάθε ερασιτέχνη αφού εξυπηρετεί στο πότισμα όχι μόνο των μεταφυτεμένων νεαρών φυτών αλλά και ιδανικό για όσους έχουν λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι. Τα περισσότερα είναι πλαστικά ή τσίγκινα και έχουν δοσομετρητή για να υπολογίζει κανείς την ποσότητα του νερού, ειδικά όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσει χημικά σκευάσματα όπως υγρά λιπάσματα για την ενίσχυση του χώματος.
Φτυαράκι: Από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι με φυτά. Χρησιμεύει για να μεταφέρουμε χώμα από την σακούλα με μικρές φτυαριές για να γεμίζουμε τις γλάστρες ή τα παρτέρια μας. Για όσους διαθέτουν μεγάλη έκταση κήπου απαιτείται και ένα μεγάλο φτυάρι. Θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία με ξύλινη, μεταλλική ή πλαστική εργονομική λαβή.
Τσουγκράνα: Εργαλείο που μοιάζει με ανθρώπινο χέρι , ιδανικό για να στρώνει τις χωμάτινες επιφάνειες και να τις καθαρίζει από πέτρες, φύλλα κτλ. Κυκλοφορεί σε μικρά και μεγάλα μεγέθη, ακόμα και με μακριά ξύλινη ή πλαστική τηλεσκοπική λαβή.
Τσάπα: Χρησιμότατο εργαλείο αν υπάρχει κήπος, δίνει την δυνατότητα να ανοιχτούν εύκολα τρύπες στο χώμα για να φυτευτούν τα φυτά από μεταφυτέψεις. Υπάρχει βεβαίως και σε μικρό μέγεθος για μικρές επιφάνειες.
Κλαδευτήρι: Τεράστια είναι η ποικιλία που θα βρείτε σε όλα τα μαγαζιά που καλύπτουν όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Το σωστό κλαδευτήρι θα σας βοηθήσει να κλαδεύετε σωστά τα φωτά σας χωρίς να τα τραυματίσετε τραβώντας και σπάζοντας τα κλαδιά, καταστρέφοντας πολλές φορές το φυτό ή το δέντρο από απροσεξία. Για τα οπωροφόρα ή τα καλλωπιστικά δέντρα ή και θάμνους υπάρχουν μεγάλα κλαδευτήρια, ενώ διαφορετικού τύπου είναι τα κλαδευτήρια για γκαζόν. Συνήθως είναι ατσάλινα με πλαστικές λαβές και θυμίζουν ψαλίδι. Το σωστό κλάδεμα με το κατάλληλο εργαλείο είναι ευεργετικό για τα φυτά γιατί τους δίνει το κατάλληλο σχήμα και συνεπώς μια όμορφη ανθοφορία και πλούσια καρποφορία.
Φυτευτήρι: Πρόκειται για ένα μυτερό εργαλείο που μοιάζει με λόγχη. Συνήθως είναι μεταλλικό, ξύλινο ή πλαστικό και χρησιμεύει για το φύτεμα βολβών, αφού με την μυτερή του άκρη ανοίγει τρύπες στο χώμα στο κατάλληλο βάθος για το φύτεμα των φυτών.
Πριόνι: Εξαιρετικά χρήσιμο ιδιαίτερα στην περίπτωση που διαθέτουμε καρποφόρα ή γενικότερα μεγάλα δέντρα στον κήπο, για το κόψιμο των χοντρών κλαδιών που δεν κόβονται με το κλαδευτήρι. Είναι ατσάλινα με ξύλινη λαβή και ποικιλία σχεδίων, για να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.
Καρότσι- σκούπα και φαράσι: Το τελειωτικό φινίρισμα στις κηπουρικές εργασίες δίνεται με τον καθαρισμό του χώρου από τα φύλλα, τα κλαδιά, τα χώματα με τα προαναφερθέντα εργαλεία τα οποία καλό θα είναι να έχουν μακριά λαβή για αποφεύγουμε τα περιττά σκυψίματα. Ο καθαρός κήπος δείχνει όχι μόνο ομορφιά αλλά και υγεία.
Προαιρετικά μπορεί κανείς να αγοράσει και μερικά ακόμα εργαλεία όπως το πλαστικοποιημένο σύρμα για την σωστή στήριξη των φυτών, αλλά εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει και κορδόνια από παπούτσια ή σπάγκο βαμβακερό. Ειδικά για το σύρμα προτιμώ να αγοράζω κάτι επώνυμο και λίγο πιο ακριβό γιατί όσες φορές προτίμησα κάτι πιο οικονομικό δυστυχώς δεν μου βγήκε σε καλό, μιας και το σύρμα μπερδεύονταν και δεν έβγαινε σωστά. Επίσης χρήσιμα είναι τα στηρίγματα που υπάρχουν σε διάφορες διαμέτρους και ύψη και είναι ξύλινα, μεταλλικά, από καλάμι για να στηρίζουμε τους νεαρούς βλαστούς και τα αναρριχητικά φυτά μας.
Μια συσκευασία αυτόματου ποτίσματος είναι ιδανική για κήπο ή βεράντα με λίγες γλάστρες, ειδικά για την περίοδο των διακοπών και σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία στην διαχείριση του νερού και κέρδος στον χρόνο που αφιερώνουμε για πότισμα.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου