Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Φασολάδα η πατροπαράδωτη, χωρίς μούλιασμα


Άρχισαν τα πρώτα κρύα και είναι γεγονός φίλοι μου, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα μπαίνουμε ολοταχώς στο χειμώνα. Το πρώτο φαγητό που έρχεται στο νου μας μόλις πιάσουν οι ψύχρες είναι η φασολάδα. Και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από ένα πιάτο λαχταριστή χυλωμένη φασολάδα μαζί με τα παρελκόμενα βέβαια, τις ελίτσες, τα αλμυρά, τα τουρσιά κι ό,τι άλλο καλό βάλει το μυαλό σας!
Ω ρε γλέντια κι αν σου κάτσει που λένε, να είναι καλό το φασόλι και να βράζει εύκολα, σαν καστανάκι είναι το άτιμο! Η αλήθεια είναι ότι σ΄αυτόν τον ευλογημένο τόπο, παράγουμε μεταξύ άλλων και καταπληκτικά φασόλια όπως στις Πρέσπες, στην Καστοριά και στο Νευροκόπι. Ας απολαύσουμε λοιπόν το εθνικό μας πιάτο στην κλασική πατροπαράδοτη εκδοχή μ΄ένα ποτηράκι ούζο ή κρασί και μπόλικο τραγανό ψωμάκι! 

Τι θα χρειαστούμε...

 
  • 250 γρ. φασόλια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 3 μέτρια καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 φλ. ντοματοχυμό
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Πώς θα το φτιάξουμε...

    
Όπως διαβάσατε και στον τίτλο, τα φασόλια δεν χρειάζεται να τα μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ. Αρκεί να τα βάλετε στην κατσαρόλα με κρύο νερό και μόλις αυτό έρθει σε σημείο βρασμού, κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε την κατσαρόλα εκεί χωρίς να ανοίξετε το καπάκι, για μισή ώρα. Τα φασόλια θα φουσκώσουν σαν να τα είχατε στο νερό όλη νύχτα! Όσον αφορά την ποσότητα του νερού που βάζουμε εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλουμε να έχει η φασολάδα, καθώς και από το αν θα την μαγειρέψουμε σε χύτρα ή σε απλή κατσαρόλα.
Για την χύτρα λοιπόν, για τα 250 γρ. φασόλια που μας δίνουν 3-4 πιάτα φασολάδα, για να γίνει πηχτή όπως στην αρχική φωτογραφία βάζουμε τρία δάχτυλα νερό πάνω από την επιφάνεια των φουσκωμένων φασολιών. Αν σας αρέσει πιο ρευστή, σαν σουπίτσα, προσθέστε άλλα τρία δάχτυλα νερό. Όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω και δεν ήξερα πόσο νερό να βάλω στις σούπες, μετρούσα το νερό με τα πιάτα, είναι πολύ καλή μέθοδος για τους αρχάριους. Στην χύτρα τα φασόλια είναι έτοιμα συνήθως σε 20 λεπτά, εξαρτάται όμως και από το φασόλι.
Για την απλή κατσαρόλα, βάλτε 1,5 λίτρο νερό και να έχετε το νού σας. Μέχρι να μαλακώσουν μπορεί να χρειαστεί 1 ή 1 ώρα και 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανάλογα με το φασόλι πάντα και ίσως χρειαστεί να προσθέσετε νερό. Αν χρειαστεί, θα βάλετε ζεστό για να μην διακόψετε το βρασμό. 


Μέχρι να φουσκώσουν, κόβουμε σε κομμάτια το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο.


Μόλις περάσει το μισάωρο, τα φασόλια μας έχουν φουσκώσει. Ανάβουμε το μάτι πάλι και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά. Σφραγίζουμε το καπάκι της χύτρας και μαγειρεύουμε για 15 λεπτα. Στην κατσαρόλα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην λιώσουν.


Ανοίγουμε το καπάκι και ρίχνουμε την σάλτσα, το λάδι και το αλάτι. Το αλάτι και την ντομάτα τα ρίχνουμε προς το τέλος γιατί δεν επιτρέπουν στα όσπρια να μαλακώσουν γρήγορα και το λάδι για να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα θρεπτικά του στοιχεία τα οποία καταστρέφονται αν βράσει πάνω από 10-15 λεπτά. Επίσης επειδή έτσι διατηρεί το άρωμα και την γεύση του πιο έντονα, μπορούμε να βάλουμε και λιγότερο. Στην χύτρα το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά, στην κατσαρόλα άλλα 15. 
 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 ΠΗΓΗ www.blogger.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου