Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

H αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια

aromatherapy
Η αρωματοθεραπεία είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας,...
που χρησιμοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων διαφόρων αρωματικών φυτών, προκειμένου να διατηρήσει και να βελτιώσει την υγεία, την ομορφιά και τη διάθεσή μας, αλλά και να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για την καθαριότητα του σπιτιού.
Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά αποστάγματα αρωματικών φυτών και βοτάνων που λαμβάνονται από διάφορα μέρη του φυτού, όπως τη ρίζα, τα άνθη, τα φύλλα, τον κορμό, ή τους καρπούς.
Συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία μέσω της τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, συντελούν στην σωστή διαχείριση του στρες, μειώνουν το άγχος και την ένταση. Επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας, μας γεμίζουν ενέργεια, διατηρούν την καλή υγεία και την ομορφιά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού, απαλλάσσοντάς μας από τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης των κλασσικών απορρυπαντικών.
Έτσι, τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, ηρεμιστικά, τονωτικά, διεγερτικά, εξισορροπιστικά, ή ακόμα βακτηριοκτόνα, αντιμυκητιακά, αντιικά, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, σπασμολυτικά, κ.α.
Οι μόνες αντενδείξεις για την χρήση των αιθέριων ελαίων είναι στους 4 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, κατά την διάρκεια του θηλασμού, σε βρέφη μέχρι 4 μηνών και σε όσους έχουν πρόσφατα εγχειριστεί. Όσοι πάσχουν από δερματικές παθήσεις, αλλεργίες, άσθμα, υψηλή πίεση, καρδιολογικά ή κυκλοφορικά προβλήματα, ψυχικά νοσήματα, επιληψία ή κάνουν κάποια χημειοθεραπεία, είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται τους ειδικούς θεραπευτές πριν δοκιμάσουν οποιαδήποτε εφαρμογή.

Τρόποι χρήσης αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άλλοτε τα χρησιμοποιούμε ως επιθέματα (κομπρέσες) σε μυϊκούς πόνους, αποστήματα, διαστρέμματα, θλάσεις κτλ, άλλοτε ως εισπνοές, ως πλύσεις (γαργάρες, ποδόλουτρα, στο ντους) για πονόλαιμο, λαρυγγίτιδες, λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, ουρολογικά ή γυναικολογικά προβλήματα. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο λουτρό, για ψυχολογικές καταστάσεις, ή δερματικές παθήσεις, κάνοντας μαλάξεις για να ανακουφίσουν πόνους σε αρθρώσεις με ευεργετικά αποτελέσματα.
Ο συχνότερος όμως τρόπος χρήσης είναι σε αρωματικούς λύχνους για να αντιμετωπιστούν αερογενή μικρόβια, να καθαριστεί η ατμόσφαιρα, και να νιώσουμε ευχάριστα συναισθήματα. Ο αρωματικός λύχνος είναι μια μικρή κεραμική, πορσελάνινη ή γυάλινη συσκευή, που αποτελείται από ένα δοχείο στο οποίο ρίχνουμε νερό και μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια και ένα κερί στο κάτω μέρος.

Ασφάλεια στον τρόπο χρήσης των αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή. Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια και να προσέχουμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας για να μην ακουμπήσουμε κατά λάθος την περιοχή των ματιών. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα στο δέρμα, αλλά πάντοτε σε διαλυμένη μορφή είτε σε νερό, είτε σε φυτικό λάδι. Δεν χορηγούνται από το στόμα, εκτός αν έχουμε ειδικές οδηγίες από γιατρό, φαρμακοποιό ή ειδικευμένο αρωματοθεραπευτή.
Επειδή είναι εύφλεκτα κρατήστε τα μακριά από εστίες φωτιές και μόνο σε κατάλληλες συσκευές που έχουν κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η χρήση τους σε μωρά και παιδιά κάτω των 12 ετών. Φυλάσσονται πάντα σε δροσερό μέρος και μακριά από φως.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται και στην ποιότητα του αιθέριου ελαίου. Για να διατηρούνται καλύτερα οι ιδιότητές τους και να μην αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να έχουν παρασκευαστεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και να μην έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία. Να αγοράζετε πάντα προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας από φαρμακεία για να έχετε πάντα και την κατάλληλη επιστημονική γνώση και υποστήριξη.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου