Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάξτε μόνοι σας διακοσμητικά κεριά


Πόσοι από εμάς δεν έχουμε σταθεί στις βιτρίνες να θαυμάσουμε τις όμορφες δημιουργίες φτιαγμένες από κερί που τις περισσότερες φορές αποτελούν μικρά αριστουργήματα τέχνης! Τα κεριά αποτελούσαν στο παρελθόν το μοναδικό μέσο φωτισμού σε πόλεις και χωριά. Στις μέρες μας το φως έχει αντικατασταθεί με το ηλεκτρικό και τα κεριά χρησιμοποιούνται πλέον για γιορτινές περιστάσεις προσδίδοντας έναν ρομαντικό τόνο στην ατμόσφαιρα.
Τα κεριά φτιάχνονταν από τους Ρωμαϊκούς χρόνους με διάφορα υλικά όπως λίπος, μελισσοκέρι, σμύρνα, σπέρμα φάλαινας και στεαρίνη. Στις μέρες μας, τα βασικότερα συστατικά κατασκευής κεριών είναι η παραφίνη και η στεαρίνη. Η παραφίνη είναι μια λευκή στερεή μάζα που είναι παράγωγο του άνθρακα ή του πετρελαίου, ενώ η στεαρίνη προέρχεται συνήθως από φυτικό λίπος και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή σκόνης. Τα υλικά αυτά πωλούνται σε κηροπωλεία ή σε καταστήματα με είδη χόμπι.
Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί αρκετά με την κατασκευή κεριών και ομολογώ πως ήταν μια πολύ όμορφη και δημιουργική απασχόληση. Ξεκίνησα διαβάζοντας σχετικά βιβλία για τον τρόπο κατασκευής και σύντομα έκανα τους πειραματισμούς μου με την συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Τα δημιουργήματά μου ήταν ερασιτεχνικά και οι περισσότερες δημιουργίες μου που ήταν και κομμάτια μοναδικά, χαρίζονταν σε συγγενείς και φίλους με αφορμή κάποια γιορτή ή γενέθλια.
Μια μικρή αποθήκη μετατράπηκε στο εργαστήριό μου. Προμηθευόμουν όλα τα απαραίτητα υλικά παραφίνη, στεαρίνη, φυτίλια σε διάφορα μεγέθη, ενώ για τον χρωματισμό τον κεριών χρησιμοποιούσα κυρίως υπολείμματα από σπασμένες κηρομπογιές και διάφορα καλούπια. Στην αρχή, δοκιμαστικά χρησιμοποιούσα όσα κεριά είχαν απομείνει στο σπίτι από τις πασχαλινές λαμπάδες ή από μισολιωμένα κεριά. Αρκετές ήταν οι αποτυχίες μου μέχρι να μάθω τον σωστό τρόπο, ωστόσο δεν απογοητεύτηκα. Οι επιτυχίες μου ήταν κυρίως με κεριά σε καλούπια που άλλα ήταν αυτοσχέδια ενώ κάποια άλλα ήταν από κουτιά ή παιχνίδια που έβρισκα στο σπίτι.
Η πλαστελίνη ήταν ένα πολύ ωραίο υλικό στο οποίο έδινα το σχήμα που ήθελα καρδούλες, κύκλους κτλ και μέσα εκεί έριχνα το λιωμένο κερί. Κάποια γυάλινα βαζάκια μικρού μεγέθους στα οποία έριχνα στρώσεις από χρωματιστό κερί, με βοήθησαν να φτιάξω πολύ όμορφες δημιουργίες, με μοναδικό μειονέκτημα ότι τα κεριά δεν μπορούσαν να βγουν από αυτό το καλούπι. Για να λύσω αυτό το πρόβλημα έβρισκα κουτιά από κρέμες ή καλλυντικά, κονσέρβες, κεσεδάκια από γιαούρτι, ρολό από χαρτί κουζίνας, τέτοιου σχήματος που επέτρεπαν στο κερί να αποσπάται από το καλούπι αφού πρώτα το περνούσα εσωτερικά με βαζελίνη.
Οι πιο πρωτότυπες κατασκευές μου ήταν αυτές που γινόταν με αλουμινόχαρτο καθώς είχαν πολύ περίεργο σχήμα καθώς και αυτές στις οποίες έριχνα μέσα στο καλούπι αποξηραμένα λουλούδια ή φλούδες από πορτοκάλι τα οποία έδιναν ένα ξεχωριστό άρωμα όταν καίγονταν το κερί.
Με τον ερχομό των εορτών μού ξύπνησε πάλι η επιθυμία να ασχοληθώ με την καλλιτεχνική δημιουργία κεριών και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο κατασκευής τους. Θα ξεκινήσουμε με απλές οδηγίες και φωτογραφίες ενώ σε επόμενο άρθρο θα προχωρήσουμε σε πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες κατασκευές.
Γενικές Οδηγίες
  • Το μείγμα παραφίνης –στεαρίνης πρέπει να είναι πάντα σε αναλογία 1:10. Δηλαδή σε ένα κιλό παραφίνης βάζουμε 100 γραμμάρια στεαρίνης. Επειδή η παραφίνη είναι πολύ σκληρή για να κοπεί καλό είναι να αγοράσετε μικρότερα κομμάτια για να διευκολυνθείτε στην κατασκευή και να μην κινδυνέψετε να κοπείτε με μαχαίρια.
  • Καλό είναι να έχετε στην διάθεσή σας δύο δοχεία, ένα μεσαίας χωρητικότητας και ένα μικρότερο για το λιώσιμο των υλικών, τα οποία και θα έχετε μόνο για αυτή την χρήση και αν θέλετε, ένα ακόμα μεγαλύτερο για να λιώσετε το κερί σε μπαιν μαρι.
  • Προμηθευτείτε φιτίλια διαφόρων μεγεθών, άλλα λεπτότερα και άλλα χοντρότερα ανάλογα με τις κατασκευές που θέλετε να δημιουργήσετε. Το φιτίλι είναι πάντα ανάλογο του όγκου και του ύψους του κεριού. Όσο πιο χοντρό είναι το κερί, τόσο πιο χοντρό πρέπει να είναι το φιτίλι για να είναι ομοιόμορφη η φλόγα και να μην καπνίζει το κερί.
  • Ειδικές παστίλιες ή χρωματιστά μπαστουνάκια ή παιδικές κηρομπογιές θα δώσουν χρώμα τις δημιουργίες σας.
  • Στρώστε με εφημερίδες ή λαδόχαρτο τον γύρω χώρο για να μην λερωθεί με το ρευστό κερί.
  • Μερικά ξυλάκια θα σας βοηθήσουν στο ανακάτεμα των υλικών και θα χρησιμοποιηθούν ως στήριγμα για τα φυτίλια.
Στην αρχή χρησιμοποίησα κάποια υπολείμματα αρωματικών κεριών και σαν καλούπι χρησιμοποίησα στυμμένες κούπες από πορτοκάλι τις οποίες καθάρισα πολύ καλά το εσωτερικό τους. Προετοίμασα τα φιτίλια τα οποία πέρασα στο ειδικό μεταλλικό στήριγμα και τα έσφιξα με την βοήθεια μιας πένσας. Τύλιξα την άκρη του φυτιλιού σε δυο ξυλάκια και τα στήριξα στα άκρα της κούπας.
Η διαδικασία με είναι πολύ απλή: Αρχικά έλιωσα τα κεριά σε ένα κατσαρόλι και έριξα το καυτό υγρό στις πορτοκαλόκουπες. Τις μετέφερα στο μπαλκόνι να κρυώσουν και μετά από μισή ώρα ιδού το τελικό αποτέλεσμα! Στον χώρο αναδύθηκε ένα διακριτικό άρωμα από τις φλούδες του πορτοκαλιού.
Επίσης ετοίμασα ένα γυάλινο παλιό ποτήρι και αφού το ετοίμασα το φιτίλι, έριξα το υγρό κερί και έριξα μέσα μερικούς καρπούς από την φύση, κυπαρισσόμηλα, βελανίδια κτλ. Όταν κρύωσε, οι καρποί διακρίνονταν αμυδρά μέσα από το γυαλί και του έδιναν μία πολύ όμορφη νότα.
Φαίνονται απλοϊκά, αλλά είναι μόνο η αρχή. Θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα πρωτότυπα σχέδια. Πειραματιστείτε φτιάχνοντας τα δικά σας μοναδικά κεριά και δώστε μια όμορφη αρωματική ατμόσφαιρα στο σπίτι.
Καλή επιτυχία και στις δικές γιορτινές δημιουργίες.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου