Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Λαγάνα

Εκτύπωση
Υλικά (για 4 λαγάνες) 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
450 ml νερό (σε θερμοκρασία 40ο ?)
1, 5 κ. κ. αλάτι
1,5 κ. κ. ζάχαρη
1 κ. σ. σουσάμι
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά σε ένα μπολ με 150 ml ζεστό νερό και ρίχνετε και 100 γρ αλεύρι για να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Τον σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτετε το αλάτι και σχηματίζετε ένα λακκάκι. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και περίπου 350 ml νερό ή όσο χρειαστεί ώστε να μπορέστε να ζυμώσετε το μείγμα και να σχηματιστεί μια ζύμη, εύπλαστη και λεία. Ζυμώνετε για 10 περίπου λεπτά. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπάλες, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνετε, σκεπασμένες με μια πετσέτα για 1 ώρα τουλάχιστον, για να διπλασιαστούν σε όγκο. Τις ρίχνετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγετε μια φορά με τον πλάστη δίνοντας τους οβάλ σχήμα μήκους 18-20 εκ. Τις πιέζετε με τα δάχτυλα, αφήνοντας το αποτύπωμα τους σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της ζύμης ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της λαγάνας. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής τις αλέιφετε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι. Τις βάζετε στη λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνετε τις λαγάνες, σε προθερμασμένο, στους 200ο ?, φούρνο, για 15-20 λεπτά. Τις αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τις καταναλώνετε, ει δυνατόν την ίδια μέρα.
ΠΗΓΗ www.athinorama.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου