Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά στο κάπνισμα κρεάτων και λουκάνικων καθώς μειώνει την αίσθηση της λιπαρότητας
Επάνω στην κατσαρόλα βάζω μια σχάρα, τοποθετώ 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1½ κιλό) και το καλύπτω με αλουμινόχαρτο. Ρυθμίζω την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και περιμένω μέχρι να αρχίσει να καπνίζει το πριονίδι. Το κοτόπουλο είναι έτοιμο σε περίπου 20 λεπτά, όταν έχει αποκτήσει ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Προσοχή, δεν πρέπει να βγαίνουν φλόγες, το πριονίδι καίγεται χωρίς να βγάζει φωτιά, μόνο καπνούς. Απομακρύνω το κοτόπουλο και το διατηρώ στο ψυγείο ή το μαγειρεύω αμέσως.
Σε μια κατσαρόλα, σε λίγο έ.π. ελαιόλαδο, σοτάρω σε χαμηλή φωτιά 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω 1 πρέζα θυμάρι, 300 γρ. χωριάτικο ψωμί με προζύμι, σε κομμάτια, περίπου 1 ποτηράκι του κρασιού μπράντι και 20 αποξηραμένα βερίκοκα, σε κύβους. Ανακατεύω μέχρι το ψωμί να απορροφήσει το μπράντι, αποσύρω από τη φωτιά και με αυτό το μείγμα γεμίζω το κοτόπουλο, το αλείφω με λίγο βούτυρο και το βάζω στον φούρνο, στους 180°C, για 25-30 λεπτά.
Μπορούμε να καπνίσουμε και μόνο τα μπούτια από κοτόπουλο τα οποία θα συνοδεύσουμε επίσης με χυλώμενο πλιγούρι ή λαχανικά.
Σερβίρω επάνω σε πλιγούρι, που φτιάχνω όπως μαγειρεύω το ριζότο, μαζί με μπόλικη ψίχα από πορτοκάλι (υλικά για 4 άτομα).
* Αποξηραίνω φλούδες πορτοκαλιού είτε στον ήλιο είτε στον φούρνο, στους 80°C, για 2 ώρες. Αποξηραμένο πορτοκάλι διατίθεται επίσης έτοιμο σε φέτες.
** Πριονίδι θα βρείτε από κάποιον μαραγκό.
ΠΗΓΗ www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου