Χρόνος προετοιμασίας: 3 ½ ώρες
Υλικά για 6-8 άτομα
Μία γαλοπούλα έτοιμη για ψήσιμο περίπου 10 κιλά
½ φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι\
Για τη γέμιση
500 γραμμ. χοιρινός κιμάς
2 φλ. ρύζι νυχάκι
4 φέτες ψωμί μουλιασμένες και στυμμένες
2 κρεμμύδια
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερις
12 κάστανα βρασμένα και αποφλοιωμένα
1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
ΕκτέλεσηΣοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7'-8'. Βάζουμε στη γέμιση τα κράνμπερις, τα κάστανα, το ρύζι, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και το ψωμί και ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα καλά, μέσα στην κοιλιά της και απ΄ έξω. Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλιά της και δένουμε τις άκρες από τα πόδια της με βαμβακερό σπάγκο και ακουμπάμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με το ελαιόλαδο, βάζουμε στο ταψί 4 ποτήρια ζεστό νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις αρχικά, στους 250ºC, για 20'. Σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180ºC, για 2 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για ακόμα 30'.
ΠΗΓΗ www.missbloom.gr
Υλικά για 6-8 άτομα
Μία γαλοπούλα έτοιμη για ψήσιμο περίπου 10 κιλά
½ φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι\
Για τη γέμιση
500 γραμμ. χοιρινός κιμάς
2 φλ. ρύζι νυχάκι
4 φέτες ψωμί μουλιασμένες και στυμμένες
2 κρεμμύδια
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερις
12 κάστανα βρασμένα και αποφλοιωμένα
1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
ΕκτέλεσηΣοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο, μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7'-8'. Βάζουμε στη γέμιση τα κράνμπερις, τα κάστανα, το ρύζι, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και το ψωμί και ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα καλά, μέσα στην κοιλιά της και απ΄ έξω. Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλιά της και δένουμε τις άκρες από τα πόδια της με βαμβακερό σπάγκο και ακουμπάμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με το ελαιόλαδο, βάζουμε στο ταψί 4 ποτήρια ζεστό νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις αρχικά, στους 250ºC, για 20'. Σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180ºC, για 2 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για ακόμα 30'.
ΠΗΓΗ www.missbloom.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου