500 γρ. πατάτες baby, καλά πλυμένες
30 γρ. αλάτι
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
50 ml έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
30 γρ. βούτυρο,
Για τη σάλτσα
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 καυτερές πιπερίτσες (τσίλι), ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
800 γρ. ντομάτα κονκασέ
Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε το πιάτο με τριμμένη παρμεζάνα.
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
125 ml λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
5 φέτες ψωμί του τοστ, λευκό, χωρίς κόρα, μουλιασμένες σε λίγο γάλα και καλά στυμμένες
2 αβγά
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 καυτερές πιπερίτσες (τσίλι), ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
40 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο και σπασμένο
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, εφαρμόζουμε το καλάθι του ατμού και τοποθετούμε επάνω σε μονή στρώση τις πατάτες. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τις αχνίζουμε για περίπου 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις καλύπτουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα.
Βγάζουμε τις πατάτες από το ψυγείο, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ. Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή, υγρή, που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και πλάθουμε μπαστουνάκια στο πάχος του αντίχειρά μας. Τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 3 εκ. Τοποθετούμε τα ζυμαράκια στο καλάθι του ατμού, το ένα δίπλα στο άλλο, επάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τα αχνίζουμε για 5 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και ροδίζουμε τα νιόκι.
Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για τη σάλτσα, προσθέτουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύουμε ώσπου να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
Tαυτόχρονα, σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα πλάθουμε σε μέγεθος καρυδιού. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια στο καλάθι του ατμού, επάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τα αχνίζουμε για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από το καλάθι και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε τα νιόκι στα πιάτα και τα περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα
ΠΗΓΗ www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου