Τα βρίσκετε στο κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι), στα παχιά αλλαντικά (π.χ. μπέικον, σαλάμι αέρος), στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα λιπαρά τυριά (κίτρινα σκληρά τυριά, λιγότερο στη φέτα), στο ζωικό βούτυρο, σε σως, μαγιονέζες, κρέμες γάλακτος, σε γλυκά που έχουν σοκολάτα, σαντιγί, κρέμα γάλακτος, σε σφολιάτες (τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες)
2. Ελέγξτε (αλλά όχι εξαφανίστε) την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε χοληστερίνη
Τη βρίσκετε αρκετά στο συκώτι, στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το αυγό, στα κίτρινα κυρίως τυριά και στα πλήρη γαλακτοκομικά.
3. Αυξήστε Φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί. παξιμάδι, ζυμαρικά κ.α.), δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη και το κριθάρι, ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, πασατέμπος, ηλιόσπορος), όσπρια, σουσάμι, ελαιόλαδο, άπαχα τυριά (άπαχο ανθότυρο, κατίκι Δομοκού, τυριά τύπου cottage) ψάρια ιδιαιτέρως λιπαρά, κοτόπουλο, πουλερικά
4. Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή συστατικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη.Κλασσικό παράδειγμα αποτελούν οι φυτικές στανόλες που υπάρχουν σε τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερίνης. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις 2 γραμμάρια φυτικών στανολών την ημέρα (δηλαδή 30 γρ. φυτικής μαργαρίνης ή ένα μέτριο κομμάτι λευκό τυρί που τις περιέχει) μπορούν σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας άμεσα.5. Μαγειρέψτε πιο υγιεινά
Δηλαδή αφαιρείται την πέτσα και καθαρίζετε το κρέας από το ορατό λίπος πριν το μαγειρέψετε, αποφύγετε ζωικά μαγειρικά λίπη όπως βούτυρο, σάλτσες και κρέμες γάλακτος και επιλέξτε ελαιόλαδο και φυτικές μαργαρίνες ειδικές για μαγείρεμα που περιέχουν και συστατικά που μειώνουν τη χοληστερίνη, όπως οι φυτικές στανόλες. Τέλος μειώστε ή εξαλείψτε εντελώς το τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο με πολύ λίπος και προτιμάτε ψήσιμο στον ατμό, στο grill, βράσιμο – ψήσιμο χωρίς πολύ λίπος. ΠΗΓΗ /www.neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου